"Epidemija malih boginja trajaće mesecima"

Epidemija malih boginja se ubrzava, pojačava i trajaće još mesecima, izjavio je dr Predrag Kon, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Beograda, koji smatra da ni povećan obuhvat vakcinacijom neće sprečiti širenje epidemije.
Iako je obuhvat MMR vakcinom od izbijanja epidemije povećan, pa smo se sa 91 odsto vakcinisanih gotovo približili granici od 95 odsto - koja je uslov za kolektivni imunitet, dr Kon za "Novosti" kaže da to neće biti dovoljno da se spreči dalje pogoršanje epidemiološke situacije.
 
Najviše obolelih od početka novembra evidentirano je u Beogradu i Kraljevu - po 107, i u Nišu - 48, a ovog meseca prvi slučajevi morbila prijavljeni su i na teritoriji Smederevske Palanke - dva obolela, Velike Plane - petoro i Bojnika - 12 obolelih, pišu "Novosti". Takođe, u Novom Sadu su zabeležena tri slučaja obolelih od morbila.
 
List dodaje da je u centralnoj Srbiji obolelo više dece i odraslih nego na teritoriji Kosova i Metohije, gde je epidemija počela, a samo za sedam dana - od 7. do 13. decembra, registrovano je 11 obolelih od morbila, što je čak četiri puta više nego što ih je ukupno registrovano u oktobru, kada je i počela epidemija.
 
Dosad je prijavljeno ukupno 549 slučajeva morbila, od kojih 248 na teritoriji KiM sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom, a najveći broj obolelih je u grupama mlađim od pet i starijih od 30 godina.
 
Takođe, u Kraljevu je dvadesetak zdravstvenih radnika obolelo od malih boginja.
 
Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", većina obolelih - njih 90 odsto - nije vakcinisana, a koliko morbile mogu da budu opasne, pokazuje i podatak da je svaki treći oboleli lečen u bolnici. Od težih komplikacija, kod 58 obolelih registrovana je upala pluća, navode "Novosti".
  • G

    22.12.2017 14:47
    @Vlada - veoma žalim što delim ovu državu sa glupim, neljudskim otpadom poput vas "gospodine", a ne predstavlja mi ni satisfakciju to što ćete ostati takvi kakvi jeste do kraja vašeg bednog života jer niste sposobni da postignete išta više.
  • Vlada

    21.12.2017 16:00
    Jbt, koliko je to fascinantno, u ovom čoporu antivaksera, teoretičara zavere i sličnih manijaka G i dalje uspe da deluje kao najzaošinutiji ludak.
  • G

    21.12.2017 09:39
    @Džabe krečite - vaše komentare ne pratim niti se sećam da sam ih ikada video, ali dozvolite da vam na osnovu ovog jednog, krajnje apsurdnog komentara prenesem da smatram da ste oboleli od paranoidne šizofrenije i da vam je neophodno lečenje. Kada počnu da vam se priviđaju "neprijateljski agenti" u tekstovima koji vama lično ne odgovaraju, odnosno niste sposobni da racionalno i analitički pristupite kritici već tražite odgovore u nekakvoj svetskoj zaveri, to je veoma tipičan pokazatelj ovog mentalnog oboljenja. Stoga ne bih čak ni trošio previše vremena osvrtom na potpun paradoks da sa jedne strane "dugo pratite moje komentare" a sa druge niste nikada videli da itekako umem da kritikujem SAD i njihovu spoljnu politiku, jer to samo dodatno ukazuje na to da je vaše mentalno zdravlje u nažalost lošem stanju.
    Ipak se slažem sa vašom poslednjom konstatacijom, i sam sam svestan da sam "karakteristično različit od naroda sa ovih prostora" odnosno svestan da sam deo manjine od samo 3% (tj. oko 6% ako se uračunaju privatni fakulteti) stanovništva koje je visoko-obrazovano. To međutim ne predstavlja ikakvu prednost za većinu "naroda sa ovih prostora" i ne bi trebalo da služi za pohvalu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.