Još pet dana za podnošenje zahteva za penziju po starim uslovima

Sa prvim danom naredne godine starosna granica za odlazak u penziju se kod žena pomera za šest meseci, tako da je uslov za dame 62 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja.
Još pet dana za podnošenje zahteva za penziju po starim uslovima
Foto: Pixabay
Svima koji nameravaju da se penzionišu po propisima važećim u ovoj godini, radni odnos mora da prestane najkasnije 29. decembra, naglašavaju u PIO fondu.
 
Prema rečima direktorke Sektora za odnose sa javnošću u Fondu Jelice Timotijević, zahtev za penziju se podnosi najkasnije 30. decembra, što može da se učini i poštom, kao preporučena pošiljka.
 
"Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važe u toj godini. Sve filijale, službe i ispostave Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radiće u subotu 30. decembra 2017. godine, i to samo službe prijema zahteva i pravne pomoći, kako bi se omogućilo osiguranicima da blagovremeno podnesu zahtev i ostvare pravo na penziju u skladu sa uslovima važećim u 2017. Zahtevi će se primati bez obzira na to da li su priloženi svi dokazi potrebni za odlučivanje", kaže sagovornica "Novosti".
 
Prema Zakonu o PIO, do 2032. godine kod žena postepeno će se pomerati uslovi za penzionisanje u pogledu godina života, da bi od tada i one imale uslov za punu starosnu penziju sa navršenih 65 leta. Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi: 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.
 
Osim ovog osnova za punu starosnu penziju i muškarci i žene mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.
  • Oldtimer

    24.12.2017 12:25
    Baba ima kintu
    Babe će hraniti svoju nezaposlenu decu . Onda će deca otići u inostranstvo, tamo zasnovati porodice i tako će natalitet ubrzo biti na nuli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija