Sve više građana tuži državu

Oko 300.000 predmeta u kojima je Srbija tuženi ili tužilac trenutno je u toku u celoj državi, rečeno je u Državnom pravobranilaštvu.
Sve više građana tuži državu
Foto: 021
Kako prenose "Novosti", statistika pokazuje da je ovo za oko 50.000 predmeta više nego pre tri godine. Procene su da je u oko 90 odsto slučajeva Srbija tužena, a da je u samo 10 odsto ona tužilac ili izvršni poverilac.
 
I u Pravobranilaštvu konstatuju da se od 2014. naovamo beleži znatan priliv predmeta u kojima ono istupa kao zakonski zastupnik ne samo ministarstava, organa uprave u sastavu ministarstava i posebnih organizacija, već i svih javnih ustanova čiji je osnivač Republika i čije se finansiranje obezbeđuje iz republičkog budžeta. 
 
Sporovi protiv države vode se iz najrazličitijih razloga - od nezakonitog rada državnih organa, preko neosnovanog pritvora ili nezakonite osude, do neobezbeđivanja protivgradne zaštite i tužbi za utvrđivanje prava svojine na građevinskom zemljištvu. Građani traže i naknadu štete zbog povreda na radu, zbog policijske torture ili oduzetih vozila, oružja i drugih predmeta u vezi sa krivičnim postupcima. 
 
Tužbe protiv države podnose i oni kojima Ustavni sud usvoji ustavne žalbe zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku ili za povrede prava ličnosti i dostojanstva, prenose "Novosti".
 
Tek svaki dvadeseti zahtev za naknadu štete zbog neosnovanog pritvora završi se sporazumom o poravnanju sa Ministarstvom pravde, dok ostali nezadovoljnici tuže državu. Od 1. januara do 11. decembra 2017. podneto je 700 zahteva za naknadu nematerijalne štete zbog neosnovane osude i neosnovanog lišenja slobode.
 
Komisija je odlučivala o 306 podnetih zahteva. Na osnovu postignutog sporazuma isplaćeno je više od 18 miliona dinara, ali se deo isplata odnosi i na ranije postignute dogovore.
  • Građanin Srbistana

    26.12.2017 14:16
    Takođe sam spreman na to
    Dobro je. Ma, odlično. Malo čudno, zaista, ali odlično! Vlast bi trebala da se raduje.
    Jer... kada svi ti ljudi... sa onima koji ne tuže, već ćute i trpe.... izađu na ulicu, pa neće posle da uđu...
    Zato kažem, odlično je dok tuže. Radujte se tome.
  • pera

    26.12.2017 13:51
    ..
    Kljucno 'od 2014'. SNS nasao jos jedan nacin da izvlaci drzavne pare.
  • Бранко

    26.12.2017 13:19
    Труло правосуђе
    Труло правосуђе ради против народа !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija