MUP o smrti male Avganistanke: Hrvatska policija nije poštovala sporazum o readmisiji

Hrvatska policija nije poštovala sporazum o readmisiji u slučaju prisilnog vraćanja porodice šestogodišnje avganistanske devojčice Madine Husini, koja je poginula u železničkoj nesreći 21. novembra na koloseku železničke pruge Šid-Tovarnik, neposredno pošto su hrvatski policajci na silu pokušali da je vrate u Srbiju, naveo je MUP Srbije.
Kako se navodi u odgovoru MUP-a Srbije na pitanja Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila iz Beograda, hrvatski granični organi nisu postupili u skladu sa sporazumom o readmisiji i Protokolom ministarstava unutrašnjih poslova dve zemlje o predaji i prihvatu lica čiji je boravak nelegalan. 
 
Na pitanje da li je u Srbiji pokrenuta istraga o smrti devojčice, MUP Srbije je tu organizaciju, koja je pravni zastupnik porodice devojčice, uputio na Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici, koje je Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila odgovorilo da nije pokrenulo istragu, jer se incident odigrao gotovo na samoj liniji razgraničenja između Hrvatske i Srbije, a da je po samom nesrećnom događaju voz ušao u Srbiju. 
 
Šestogodišnja devojčica iz Avganistana Medina Husini poginula je 21. novembra na koloseku železničke pruge Šid - Tovarnik, nakon što je u toku noći na nju naleteo voz, neposredno pošto su njenu majku i još šestoro dece hrvatski policajci koji su ih presreli, naterali da se vrate u Srbiju, usmeravajući ih baterijskim lampama ka Srbiji, pokazujući im na taj način put kuda treba da se kreću, sve do pruge gde je devojčicu udario voz. 
 
Prema tvrdnjama svedoka, porodica je sa grupom migranata prešla granicu dve zemlje, ali su ih potom pronašli hrvatski policajci koji su, umesto da ih odvedu u policijsku stanicu gde bi zatražili azil kao što su izrazili nameru, naterali da odu do pruge i pokazali im da se vrate u pravcu Srbije. 
 
U tom momentu naišao je voz koji je pregazio šestogodišnju devojčicu. 
 
MUP Srbije je u svom dopisu Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila naveo da su predstavnici Uprave granične policije predočili hrvatskoj strani na bilateralnom sastanku tim povodom svoj stav, da je porodica poginule devojčice prebačena u Srbiju iz Hrvatske suprotno sporazumu dve zemlje. 
 
Policija je takođe potvrdila saznanja da je hrvatska policija razdvojila majku devojčice i ostalu decu od njenog tela nakon pogibije.
 
Na pitanja ko je preuzeo telo devojčice nekoliko dana posle nesreće, kao i da li ju je pratila bilo koja dokumentacija i procedura, MUP Srbije nije odgovorio već je uputio na Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.