Menja se sistem bodovanja za upis u srednju školu

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković izjavila je da je promenjen sistem bodovanja za upis u srednje škole i da će sadašnji i budući osmaci iz škole moći da ponesu najviše 60 bodova, a da će na završnom ispitu moći da osvoje još maksimalno 40 poena.
Menja se sistem bodovanja za upis u srednju školu
Foto: 021
Nedeljković je za "Blic" rekla da se ministarstvo i ranije zalagalo za promenu upisne politike, jer su želeli da vrednuju više znanje koje đaci pokažu na testu, pošto je "jagma za ocenama u školi postala teret i za đake, nastavnike i roditelje".
 
Ona je precizirala da će ispiti iz srpskog i matematike nositi po 13 bodova, a kombinovani test 14 bodova, kao i da će na testu biti više pitanja otvorenog tipa.
 
Do sada su đaci za uspeh iz škole dobijali 70 bodova, dok se matura vrednovala sa 30 bodova.
  • Tanja

    04.01.2018 23:24
    Sa ovakvim sistemom školovanja deca svakako ne dobijaju ništa.Radili test ili ne radili, bili odlikaši ili ne, isto im se piše. Neka su zdravi i živi, a posle nek beže gde god im se ukaže prilika.
  • Za LOL

    04.01.2018 21:27
    Ja sam lično bio "vukovac" kome ocene nisu poklonjene.
    Pa sam prijemni test koji traži nivo znanja za trojku (ej trojku!) dobro uradio bez posebnih priprema i stresa. Laganica.
    Razumem da roditelji "vukovaca" žele da test znanja potpuno eliminišu, jer se onda njihova deca upisuju sigurica bez obzira na stvarno znanje.
    Smisao učenja je ZNANJE, a ne ocena. Pomešali ste stvari.
    Ko ima znanje bar za trojku, uradiće prijemni test.
    Foliranje sa stresom zaboravite. Smešno je. Ako je ipak istinita priča o stresu, dete treba da upiše neku laganica školu sa manjim brojem bodova i da radi budući posao koji nije zahtevan. Da se ne opterećuje, kad je tako osetljivo.

  • Kaćanka

    04.01.2018 20:50
    Cuj ovog sto napisa da su deca iz sela gluplja...e kakav si ti moron....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.