Šabić: Nacrt zakona o zaštiti podataka ispod neophodnog nivoa

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da je Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti "daleko ispod očekivanog i neophodnog nivoa".
Šabić: Nacrt zakona o zaštiti podataka ispod neophodnog nivoa
Foto: Medija centar Beograd
Kako je saopšteno iz kabineta poverenika, Šabić je u mišljenju upućenom Ministarstvu pravde naveo i da se "sa stanovišta predmeta, sadržine, metodologije i elementarne nomotehnike, može i mora staviti veoma veliki broj primedbi na Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti".
 
"U vezi s predmetom Zakona prvo što neizbežno pada u oči je da se malo, sasvim nedovoljno pažnje posvećuje takozvanim posebnim oblicima obrade podataka. Samo manji broj kratkih a nažalost ne baš jasnih odredbi posvećen je nekim od njih, poput arhiviranja, ali su potpuno neregulisani ostali neki posebni oblici kao što su video-nadzor ili direktni marketing, iako su veoma važni a u dosadašnjoj praksi su izazivali veliki broj problema", kazao je poverenik. 
 
Navodeći da se "neshvatljivo" mnogo prostora posvećuje jednom obliku obrade podataka, poverenik je upozorio da se "u čak 59 članova Nacrta zakona predviđa da se obrada koju vrše 'nadležni organi' radi gonjenja učinioca krivičnih dela, izvršenja sankcija i zaštite od pretnji javnoj i nacionalnoj bezbednosti" izuzima iz opšteg režima zaštite. 
 
"Po tome nije precizirano na koje se konkretno organe ovo odnosi, u kojim postupcima i povodom kojih radnji, što ostavlja prostor za razna 'kreativna' tumačenja, odnosno zloupotrebe", ocenio je Šabić dodajući da Zakon o zaštiti podataka o ličnosti težište mora imati na zaštiti prava građana a ne organa bezbednosti. 
 
Komentarišući odnos normi Nacrta zakona prema povereniku, Šabić je naveo da se predviđaju nove obimne obaveze te institucije "ali bez ikakve procene potrebnih sredstava za njihovo izvršavanje", kao i da se "suprotno svim realnim potrebama" ukida funkcija zamenika poverenika za zaštitu podataka o ličnosti. 
 
"Imajući u vidu već postojeća administrativna ili faktički uspostavljena ograničenja za poverenika, sasvim je nejasno kako se očekuje da se te obaveze izvršavaju", naveo je Šabić. 
 
On je ocenio i da u odnosu na samu ličnost poverenika, Nacrt zakona predviđa "izuzetno rigidna ograničenja, kakva u našem pravnom poretku nisu predviđena ni za jednog nosioca javne funkcije". 
 
"Tako bi povereniku bilo zabranjeno da bude član bilo kog udruženja, što je ne samo bez presedana nego i sasvim apsurdno, jer ne bi mogao biti član udruženja pravnika, filatelista, numizmatičara, pri čemu se ignoriše 'sitnica' da je takva zabrana direktno suprotna članu 55 Ustava Srbije", naveo je Šabić. 
 
Javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštiti podataka o ličnosti, u okviru koje zainteresovani mogu da dostave mišljenja i sugestije, počela je 1. decembra. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija