Pravoslavni vernici danas slave Božić

Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar danas slave Božić – rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik.
Božić je, uz Uskrs, jedan od dva najveća hrišćanska praznika. To je dan kada hrišćanski svet slavi rođenje Hristovo i kada je, prema verovanju, duh Isusa sveprisutan među ljudima, donoseći im mir i praštanje.
 
Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić po julijanskom kalendaru slavi se i u ruskoj, gruzijskoj i makedonskoj crkvi, Jerusalimskoj patrijaršiji, a obeležavaju ga i Kopti. 
 
Paljenjem badnjaka i liturgijama pravoslavni vernici koji Božić obeležavaju po Julijanskom kalendaru, u svim crkvama u regionu obeležili su Badnje veče. 
 
Pripreme za Božić počinju 40 dana pre 7. januara, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tela pred najradosniji događaj u pravoslavlju. 
 
Od Božića do Bogojavljenja, ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi". 
 
Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu. Vernici koji slave Božić dan započinju unošenjem nenačete vode, dočekivanjem položajnika, odlaskom u crkvu na službu i pričest, te prvim mrsnim doručkom. 
 
Dug je spisak narodnih običaja koji krase ovaj praznik - od lomljenja pogače pa do igara koje simuliraju tobožnje vijanje Božića. 
 
Prvi dan Božića je dan radosti rađanja, obnavljanja života, dok se drugi dan provodi u svečanom, tihom domaćem raspoloženju, a u crkvama služi Liturgija zahvalnosti Bogorodici.
  • Markedjani

    07.01.2018 12:24
    Draga braco i sestre
    Hristos se rodi, zdravlja i smeha vam zelim!
  • Pravoslavni vernik

    07.01.2018 12:04
    @Ogledalo istine
    I ja sam pravoslavni vernik (tako se i potpisah) i ne "sprdam" se sa praznicima niti ih omalovažavam, ne dao Bog, već je moj komentar bio usmeren na ove "novokomponovane" vernike (nisu kršteni po rođenju već u poznim godinama jer je to bila "moda") koji misle da je pucanje iz buradi sa karbitom ili bacanjem tona petardi način proslavljanja Badnje večeri i Božića. Pucanje, pijančenje i dreka su omalovažavanje praznika i principa pravoslavlja uopšte. Toliko. Uzdravlje.
  • Огледало истине

    07.01.2018 10:03
    Супер, видим кренуло се у коментарима са спрдњом и омаловаживањем празника који данас ми православни прослављамо.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija