Poverenik: Identifikacione kartice za penzionere korisna ideja

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je da je inicijativa PIO fonda o identifikacionim karticama za penzionere korisna, jer će sadržati minimalan broj ličnih podataka.
Poverenik: Identifikacione kartice za penzionere korisna ideja
Foto: Pixabay (ilustracija)
On je sa direktorkom Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Draganom Kalinović i predsednikom Upravnog odbora Fonda Branislavom Mitrovićem razgovarao o nameri Fonda da izdaje kartice za penzionere koje bi služile kao dokument za dokazivanje njihovog statusa.
 
Šabić navodi da će identifikacione kartice sadržati podatke za dokazivanje statusa penzionera - ime i prezime, naziv filijale i broj karte.
 
"Na ovaj način otklonila bi se bilo kakva potreba za izdavanjem nekakvih posebnih oblika personalizovanih dokumenata od strane lokalnih samouprava, koje u praksi dovode do nezakonite obrade podataka", naveo je Šabić.
 
Inicijativa bi, kako kaže, "omogućila dokazivanje penzionerskog statusa u svim prilikama kada je to potrebno, a isključila obradu ličnih podataka na razne rizične, neformalne načine, koji su u slučaju senior kartica praktikovani". Takođe, kako navodi, za potrebe dokazivanja statusa penzionera ne bi se koristili ček od penzije ili rešenje o ostvarenom pravu, koji sadrže više podataka nego što je za svrhu dokazivanja samog statusa potrebno.
 
Poverenik je predstavnicima PIO fonda obećao stručnu pomoć službe Poverenika u realizaciji ove inicijative.
  • Katarina Bojic Pavli

    09.01.2018 05:54
    katarinakolarik"gmail.com
    Odlicna ideja, mora se priznati.
  • Pezos

    08.01.2018 21:11
    Sigurno treba da platim izradu te kartice?
    Biće kao sa novim zdravstvenim.
    Da sam pezos dokazujem Rešenjem o penzionisanju , poslednjim čekom od penzije i ličnom kartom.
    Neću da plaćam što ne moram
  • salle

    08.01.2018 17:44
    Prava stvar za penzionere

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.