Otkazan štrajk u "Falk Istu", postignut dogovor

Generalni štrajk u italijanskoj kompaniji "Falk Ist" u Knjaževcu, koji je bio najavljen za petak, 12. januar, neće se održati jer je sa poslodavcem postignut dogovor da će biti pregovora oko izrade kolektivnog ugovora.
Otkazan štrajk u "Falk Istu", postignut dogovor
Foto: Pixabay
Time je ispunjen glavni štrajkački zahtev. 
 
Kako se navodi u saopštenju Udruženih sindikata Srbije "Sloga", sindikat je na sastanku štrajkačkog odbora i zbora radnika predložio da se štrajk zamrzne i da se započnu pregovori.
 
"Sindikat će nastaviti da prati poteze poslodavca, tako da štrajk kao opcija može biti ponovo aktuelizovan", rekao je predsednik sindikata Sloga u toj kompaniji Vladimir Dragičević. On je naveo da pregovori nemaju alternativu i da svi zaposleni očekuju kolektivni ugovor kao krajnji cilj socijalnog dijaloga između radnika i poslodavca i ujedno najavio da će u što kraćem roku biti formiran odbor za pregovore.
 
Ova odluka dolazi nakon što su članovi sindikata u ovoj kompaniji najavili generalni štrajk, jer ih je poslovodstvo, kako su ranije naveli, "uporno ignorisalo" po pitanju kolektivnog ugovora. 
 
Podsetimo, nakon što je inspekcija rada pronašla pet neprijavljenih radnika u firmi "Gabbiano" iz Knjaževca, na istoj adresi osniva se firma "Gabbiano Plus" koja, prema izveštaju inspekcije, takođe ima radnike na crno, ne isplaćuje radovno zarade i ne daje obračune zarada. Ove firme radile su, prema rečima direktorke "Gabbiano Plus", upravo za "Falk Ist".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.