Popović: Dobiću spor protiv KRIK-a

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je da smatra da će dobiti spor protiv redakcije KRIK.
Popović: Dobiću spor protiv KRIK-a
Foto: 021.rs
Popović je kazao da se i dalje ne slaže sa navodima KRIK-a "da poseduje firme u ofšor zoni" i ponovio svoje ranije navode da su "sve njegove kompanije registrovane u Evropi i Rusiji".
 
"Ja sam rekao da su sve moje kompanije registrovane u Evropi i Rusiji. Ostavimo KRIK, nemam stvarno vremena da se bavim njima. Ostavimo to za sud, pa će to oni regulisati", naveo je Popović.
 
Na pitanje da ako to nije tačno, zbog čega ih onda nije tužio, Popović je rekao da "ima vremena". Upitan da li to znači da će ih tužiti, Popović je poručio da je sve o KRIK-u rekao i da više ne želi da se meša u sudski postupak.
 
Popović je naknadno dodao da će sav "iznos od tužbe koju dobije" dati u humanitarne svrhe za decu bez roditeljskog staranje. Na pitanje smatra li da će dobiti tužbu, on je rekao "sigurno".
 
On nije želeo da komentariše navode KRIK-a da je "sve što je objavljeno tačno i potiče iz autentične dokumentacije", te da "tužba predstavlja pritisak na njihov rad".
 
NUNS i NDNV: Tužba je zastrašivanje
 
Nenad Popović tužio je KRIK, njegovog urednika i još četvoro novinara koji su radili na međunarodnom projektu "Rajski papiri" i otkrili da Popović poseduje ofšor kompanije i imovinu vrednu više od 100 miliona dolara. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su da je smisao Popovićeve tužbe zastrašivanje KRIK-a sa konačnim ciljem da se odustane od daljeg istraživanja njegovog poslovanja.
 
"U zemlji kakva je Srbija, a u kojoj su zakonodavna i sudska vlast dramatično podređene izvršnoj, tužba ministra protiv slobodnih medija uvek može da se shvati kao politički pritisak, pogotovo ako smo u nedavnoj prošlosti bili svedoci mnogobrojnih u najmanju ruku kontroverznih presuda protiv pojedinih medija", naveli su u zajedničkom saopštenju NUNS i NDNV.
 
Novinska udruženja su istakla da je veoma važno da javnost i ekspertske nevladine organizacije nadgledaju ovaj sudski proces, ali i da KRIK nastavi sa istraživanjem ovog, kao i drugih važnih slučajeva koji se odnose na spregu politike i sumnjivog biznisa.
 
Oni su ukazali da bi nosioci javnih funkcija trebalo da razumeju da postoji opravdano interesovanje javnosti za njihove poslove i podsetili da oni koji smatraju da su njihova prava ugružena mogu da koriste predviđene zakonske mehanizme kao što su pravo na odgovor ili ispravku.
 
"Jasno je da KRIK - koji, sigurni smo, poseduje čvrste argumente za tvrdnje koje je izneo o Popoviću - kao i drugi mediji mogu pravno zadovoljenje da traže i izvan ove zemlje, pred Evropskim sudom za ljudska prava, ali ti procesi traju dugo i predstavljaju svojevrsno iscrpljivanje medija. Istovremeno, bogati biznismeni i političari mogu sebi da dozvole da podnose velikih broj tužbi, na taj način ozbiljno ugrožavajući rad medijskih kuća", naveli su NUNS i NDNV.
  • prorok

    13.01.2018 13:19
    Ruski isprdak i lopina, robijaće kad-tad.
  • milicica

    12.01.2018 20:18
    covek je u pravu
    Svi mi znamo da ce dobiti spor iako su navodi tacni i krik objavio istinu jer kod nas nijedan politicar i takozvani biznismeni nisu osudjeni sto je sramotno
  • pawlle

    12.01.2018 18:48
    dobices presudu zato sto je idiotski sistem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija