Za prikrivanje počinioca saobraćajnog prekršaja kazna od 120.000 dinara

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja predviđaju i drastično povećenje pojedinih kazni.
Za prikrivanje počinioca saobraćajnog prekršaja kazna od 120.000 dinara
Foto: Pixabay
Jedna od predloženih odredbi je povećanje kazne u slučaju da ne želite da odate osobu koja je vozila vaše vozilo, a kamera ju je snimila. U dosadašnjoj praksi vozači su se na razne načine dovijali da izbegnu kaznu, čak su i prijavljivali članove porodice koji imaju dozvolu, a ne voze – ne bi li time smanjili broj kaznenih poena i izbegli zabranu upravljanja vozilom. Novi predlog je da kazna za prikrivanje počinioca bude 120.000 dinara, što je četiri puta više nego sada.
 
Ukoliko u ovom trenutku želite da zaštitite osobu koja je vozila vaš automobil, a načinila je prekršaj, moći ćete od neke benigne kazne, od 2.000 dinara za žutu traku, doći do kazne od 36.000 dinara.
 
Govoreći o izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za RTS da je važno da kazna pogodi onoga koji je načinio prekršaj, jer je cilj kazne promena njegovog ponašanja.
 
"Ako kažnjavamo nekoga ko nije načinio prekršaj, to neće pogoditi i promeniti ponašanje onoga ko jeste načinio prekršaj. Važno je da vlasnici vozila prijave onoga ko je upravljao vozilom", ističe Božović.
 
Po novome, kazna će biti 120.000 dinara. "Cilj je da se nateraju vlasnici vozila da prijave onoga ko je načinio prekršaj, da ih na neki način ne skrivaju", dodao je Božović.
 
MUP je pokrenuo i akciju skidanja folija, kako se ne bi vozili potpuno zatamljeni automobili. U poslednje vreme, u servise stiže oko 20 automobila dnevno sa kojih treba skinuti foliju.
 
"Vozači mogu imati isključivo homologovane folije i uverenje agencije da je to vozilo sa tim folijama prošlo odgovarajuća ispitivanja. Sve druge folije nisu prihvatljive i mogu načiniti problem. Ako se setimo nekih prethodnih vremena, možemo videti da su folije bile problematične zbog takozvanog ogledalskog efekta, što je značajno ugrožavalo bezbednost saobraćaja", rekao je Božović.
  • Мунгос

    13.01.2018 20:21
    @ Srednji v. tek počeo,
    Претерао си, предалеко си се вратио.
    За време комунистичке владавине СФРЈ, онај Слишковић син Руководиоца, згазио човека, осудили га на затвор. Кажу лежи у затвору, а сви га виде како се слободно шета. Тада су постојале само наруквице. А наногице су биле од квалитетног челика. Знало се шта је коме намењено, наруквице дамама, наногице робијашима.
    Сада чујем, наногице дају и дамама. Чудан овај Нови век.
  • ko Kapone na porezu

    13.01.2018 18:40
    jako je bitno razbojnicima podmetnuti neki saobracajni prekrsaj pa da dolijaju
  • Futog

    13.01.2018 18:04
    Wew
    Nikada nece odgovarati ovi koji su na vlasti i oni koji imaju para!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.