Još uvek važi povraćaj bebi-poreza

Pravo na povrat poreza na dodatu vrednost na opremu i hranu za bebe moći će da se ostvari do 1. jula ove godine, do kada je odložena primena novog Zakona o finansijskoj podršci porodica s decom.
Još uvek važi povraćaj bebi-poreza
Foto: Pixabay
Tako roditelji svoje zahteve za refundaciju mogu da podnesu Poreskoj upravi od 1. do 15. februara.
 
Uz zahtev se prilažu i fiskalni računi za kupljenu hranu i opremu za bebe. Pravo na povraćaj PDV-a može da se ostvari samo za nabavku mleka za odojčad, kašica, krevetaca, kolica, stolica za hranjenje, stolica za kola, kao i za pelene.
 
- Roditelj ili staratelj može da ostvari refundaciju PDV-a najviše u iznosu do 75.029,08 dinara. I to u prvoj godini starosti bebe do 42.873,76 dinara, a od prve do druge godine starosti u iznosu do 32.155,32 dinara - objašnjavaju u Poreskoj upravi Srbije.
 
Pravo na povraćaj PDV-a nemaju svi roditelji i staratelji novorođene dece. Prvi uslov za ostvarivanje ovog prava je da je ukupan neto prihod roditelja, odnosno staratelja bebe u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtev za refundaciju, ostvaren u iznosu manjem od 1.028.970,29 dinara.
 
- Drugi uslov je da je ukupna imovina roditelja, odnosno staratelja bebe na koju se plaća porez na imovinu u skladu sa propisima kojima se uređuju porezi na imovinu, manja od 25.081.150,62 dinara - objašnjavaju poreznici.
 
Obrazac zahteva za povraćaj PDV-a na opremu i hranu za bebe može da se preuzme sa internet stranice Poreske uprave.
 
Do sada su postojala dva roka za predaju zahteva za povrat PDV-a na opremu i hranu za bebe - februarski i drugi, "letnji" rok, tokom prvih 15 dana jula. S obzirom na to da upravo od 1. jula počinje primena novog Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom, usvojenog pred Novu godinu, ovaj zimski rok će praktično biti poslednji koji roditeljima donosi pravo povrata PDV-a. Ubuduće će, umesto povrata PDV-a za roditelje slabijeg imovinskog stanja, svi roditelji novorođenih beba imati pravo na poseban jednokratni dodatak. Ovaj takozvani paušal za nabavku opreme za dete biće im isplaćivan zajedno s roditeljskim dodatkom, na koji takođe imaju pravo roditelji sve novorođene dece. Tačan iznos ovog paušala propisaće Vlada Srbije, na predlog ministra nadležnog za socijalna pitanja.
 
- Zahtev za povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe, sa fiskalnim računima, podnosi se nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave Republike Srbije, koja posle sprovedenog postupka kontrole u roku od 30 dana izdaje rešenje kojim se utvrđuje pravo na povraćaj PDV-a ili rešenje kojim se zahtev odbija - objašnjavaju u Poreskoj upravi.
  • gari

    13.01.2018 13:17
    Sačuvaj bože da država ne uzme svoj harač i na opremu i hranu za bebe... I za to treba da gule kožu narodu.
  • nebesky

    13.01.2018 11:03
    Što imaju decu
    Umesto da ti roditelji koji imaju više prihode od propisanih uživaju i troše pare na provod i putovanja, oni imaju decu!
    Naravno, ne daj im Državo subvencije, jer imaju previše, a ni zato što odgajaju buduće poreske obveznike.
  • Tata Ikun

    13.01.2018 11:01
    Toliko o podršci države natalitetu. Kad su u vrhu vlasti ljudi koje generalno uopšte ne zanima da imaju decu, ili ih imaju "radi reda", ne možemo se drugačijem ni nadati.
    Ali, ruku na srce, nismo bolje ni zaslužili. Dovoljno je malo "prošetati" portalima i videti šta narod misli kad god se pomene srpstvo, pravoslavna crkva, nacionalni interesi, pa da sve bude jasno. A početi od ovog portala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.