Novi Klinički centar Niš nema upotrebnu dozvolu

Novi Klinički centar Niš, koji je 17. decembra prošle godine svečano otvoren, radi bez upotrebne dozvole.
Novi Klinički centar Niš nema upotrebnu dozvolu
Foto: Pixabay
Nadležna Komisija za tehnički pregled je ovaj objekat, koji je vlast označila kao "najbolji Klinički centar na Balkanu" i urbanističko "remek-delo" pustila samo u "probni rad", kako bi utvrdila njegovu "podobnost za upotrebu", piše Danas. Ovakav rad novog KC-a mora biti okončan najkasnije 2. avgusta ove godine, do kada bi on morao imati upotrebnu dozvolu.
 
Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, Komisija za tehnički pregled može da odobri puštanje nekog objekta u probni rad "ako se radi utvrđivanja podobnosti objekta za upotrebu, moraju vršiti prethodna ispitivanja i provera instalacija, uređaja, postrojenja, stabilnosti ili bezbednosti objekta, uređaja i postrojenja za zaštitu životne sredine, uređaja za zaštitu od požara ili druga ispitivanja, ili ako je to predviđeno tehničkom dokumentacijom". Probni rad može trajati najduže godinu dana, a za to vreme Komisija za tehnički pregled "proverava ispunjenost uslova za izdavanje upotrebne dozvole i izveštaj o tome dostavlja investitoru".
 
Komisija za tehnički pregled je 2. avgusta ove godine izdala potvrdu o puštanju u probni rad novog KC-a, u kojoj se navodi da je takav rad odobren "radi utvrđivanja podobnosti ovog objekta", te ocenjuje da su radovi na njemu "izvedeni u skladu sa idejnim projektom". Istoga dana, druga Komisija za tehnički pregled je izdala potvrdu o puštanju u probni rad spoljnog prostora i infrastrukturne instalacije za potrebe novog KC-a. Na čelu obe komisije je arhitektkinja Ana Jojić.
 
"Puštanje u probni rad znači da su građevinski radovi na objektu završeni, a da je u roku od godinu dana potrebno otkloniti tehničke nedostatke, zbog čega još uvek u objektu može da bude nekih "majstora", ili doraditi tehničku dokumentaciju. Tada Komisija za tehnički pregled treba da izvrši prijem objekta, a on dobija upotrebnu dozvolu. Niška Direkcija za izgradnju grada Niša se "nudila" da obavi tehnički nadzor i prijem objekta novog Kliničkog centra, za samo jedan odsto vrednosti investicije, ali smo odbijeni, iako smo bili najpovoljniji, a pri tom imamo 40 inženjera", kaže za Danas Branislav Jovanović, bivši i dugogodišnji čelnik ove direkcije.
 
Na sajtu niškog Kliničkog centra objavljeno je da novi KC za sada raspolaže rešenjem Odseka za zdravstvenu inspekciju Niš, donetim u decembru prošle godine, pred njegovo svečano otvaranje, u kojem je navedeno da su "ispunjeni zakonom propisani uslovi za rad određenih organizacionih jedinica KC Niš i obavljanje zdravstvene delatnosti u pogledu kadrova, prostorija, opreme i lekova". Nešto ranije, niški Odsek za sanitarni nadzor dao je i sanitarnu saglasnost za korišćenje objekta novog KC-a, uz ocenu da je on "izgrađen u skladu sa sanitarnim uslovima utvrđenim u idejnom projektu".
 
Novi Klinički centar Niš, zapravo veliku zgradu pridodatu starom KC-u, izgradila je italijanska firma INSO, uz veći broj podizvođača. Radovi su započeli sredinom oktobra 2013. godine, a rok za njihov završetak bio je 32 meseca i probijen je nekoliko puta. Prema podacima na sajtu KC-a, vrednost radova iznosila je 32 miliona evra, obezbeđenih kroz kredit Evropske investicione banke.
 
Upotrebnu dozvolu za sada ima samo nova trafostanica koja "služi za napajanje objekata novog KC-a". 
  • Pawlle

    16.01.2018 07:00
    Da li ce sad uz trubace izaci napolje ili ce im prrdsednik expres uruciti dozvolu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.