Titovi naslednici razmišljaju o tužbi protiv Srbije u Strazburu

Porodica Josipa Broza Tita razmišlja o tužbi protiv Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.
Titovi naslednici razmišljaju o tužbi protiv Srbije u Strazburu
Foto: 021.rs
Joška Broz je već pokušavao da upita javnost, ali i kolege u parlamentu, o tome šta se dešava sa stvarima koje su ostale iza njegovog dede i gde se one danas nalaze. 
 
Kako pišu "Novosti", jedan od razloga zbog kojih Joška Broz želi da animira javnost jeste i taj što je ostavinski postupak iza Titove smrti ušao u 35. godinu, a u međuvremenu je Ustavni sud Srbije konstatovao da je prekršeno pravo na suđenje u razumnom roku.
 
Uprkos takvoj odluci USS, žalba naslednika na odluku Prvog osnovnog suda u Beogradu da obustavi dopunski ostavinski postupak (koji je trajao pune tri godine) stoji pred Višim sudom godinu dana. Sve ove okolnosti dovele su do toga da ostavina iza doživotnog jugoslovenskog predsednika postane jedan od najstarijih sudskih procesa u državi, zbog čega naslednici razmišljaju da pravdu potraže pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.
 
"Jedna od postupajućih sudija rekla mi je da je najbolje da se obratim Strazburu, jer ona ne može da presudi na osnovu nepotpunih spiskvoa Titove imovine. A ako bismo krenuli da ih proveravamo i dopunjavamo, došli bismo do toga šta je sve ukradeno i ko je krao", navodi Broz za "Novosti".
 
Advokatica Violeta Kocić Mitačeg kaže da, s obzirom na to da je USS prošle godine doneo odluku da je u slučaju Brozovih naslednika povređeno pravo na suđenje u razumnom roku, možemo reći da su iscrpljena pravna sredstva u Srbiji.
 
Joška Broz pominje kao nesporno pravo porodice da im bude vraćeno Titovo ordenje, jer, kako kaže, u svakom rešenju o dodeli ordena maršalu stoji da ostaju porodici posle njegove smrti.
 
Spisak onoga što, prema njegovim rečima, nedostaje je pozamašan - od 3.500 slika ostalo je 750, nestala je i marka iz filatelističke zbirke za koju su tvrdili da je najskuplja na svetu, nedostaje deo numizmatičke zbirke iz Muzeja Jugoslavije, 30 satova je svojevremeno ukradeno sa izložbe. Do danas ništa od toga nije nađeno.
 
Ostavinski postupak iza Josipa Broza pokrenuo je njegov sin Žarko još 1983. godine.
  • Мунгос

    20.01.2018 12:14
    @ komsija,
    Srbi masovno beze na zapad зато што у Немачкој има одличних путева.
  • Klm

    18.01.2018 19:37
    @Mali pionir
    Bravo za jedini realan i objektivan komentar ovde. Ostalima koji zdusno idealizuju Titovo vreme ne mogu da se nacudim da nisu u stanju da povezu 2 i 2 i da ne shvataju da je svo zlo koje nas je snaslo u blizoj proslosti do danas, direktna posledica rusilackog, ubilackog, kriminogenog, lopovskog komunistickog sistema i njegove uzasne devastirajuce ideologije. Dok ne shvatimo taj kontinuitet zla, nista od neke korenite promene na bolje. Zapamtite to....
  • Мунгос

    17.01.2018 23:10
    @ Vojvođanka,
    Јасно да није исправно са правне тачке гледишта да децу грешника шаљете на Голи Оток. Ја сам рекао „можда“, више сам мислио на морално гледиште, колико је морално да неко захтева да наследи зликовца.
    Тај зликовац се напио толико српске крви, да нема потребе да послуша оног колегу па да „устане бар на дан“. Мислим да више није жедан, па да се повампири. Можда за сваку евентуалност да ипак припремимо неки глогов колац? Овај што га призива, подсећа ме на оног Дракулиног слугу из филма који је јео бубачке. Није могла ниједна мува ни буба да му промакне, а да је не смаже. Зато је и био миран као бубица.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija