Smanjena kazna za paljenje policajca

Apelacioni sud smanjio za više od godinu dana zatvorsku kaznu Predragu Lejiću i pravosnažno ga osudio na 10 meseci zatvora jer je zapalio policajca.
Smanjena kazna za paljenje policajca
Foto: Pixabay
Ovom odlukom, koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda u Beogradu, preinačena je presuda Trećeg osnovnog suda u Beogradu kojom je Lejić bio osuđen na dve godine zatvora. Oštećeni su upućeni na parnicu. 
 
Lejić je osuđen jer je 11. februara 2015. godine na "Starom sajmištu" gde se nalazi Parking servis, noseći flašu benzina i upaljač, pretio da će se zapaliti jer mu je prethodno "pauk" odneo nepropisno parkirano vozilo. Kada su po pozivu došla dva policijska službenika D.M. i G.K. i tražili od njega da spusti flašu i upaljač, on im je rekao da će se zapaliti i da mu ne prilaze. 
 
Policajci su ipak krenuli ka njemu, a Lejić je najpre čučnuo, prosuo benzin iz flaše po tlu i upaljačem upalio vatru po tlu, a prilikom dizanja je prosuo benzin i na policjajca M.D. koga je zahvatio plamen. Policajajc je usled toga zadobio lake telesne povrede u vidu opekotina. 
 
Apelacioni sud smatra da se osnovano žalbom okrivljenog i njegovog branioca ukazuje da nema dokaza da je Lejić sa umišljajem naneo lake telesne povrede policajcu M.D, jer je sve vreme benzinom polivao samo sebe. On prema stavu Apleacionog suda nije preduzeo ni jednu radnju koja bi bila uperena ka telesnom integritetu prisutnih službenih lica, a koja bi za posledicu imala nanošenje lakih telesnih povreda svedoku M.D. 
 
"U tom smislu okolnosti pod kojima je policajac zadobio lake telesne povrede su posledica pogrešne procene ovog službenog lica u datom trenutku, te se ovakvo samoinicijativno činjenje M.D. ne može pripisati u krivicu okrivljenom", naveo je Apelacioni sud i dodao da "nema dokaza da je okrivljeni svojom radnjom naneo svedoku laku telesnu povredu, tim pre što je sve vreme polivao benzinom samo sebe". 
 
Apelacioni sud je od olakšavajućih okolnosti za Lejića cenio to što je izrazio žaljenje što su policijski službenici dobili opekotine, te da se u toku postupka izvinio oštećenom M.D. zbog agonije koju je preživeo. 
 
Kao otežavajuću okolnost, sud je Lejiću cenio raniji život i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 10 meseci, "nalazeći da je ovako izrečena kazna zatvora srazmerna težini izvršenog krivičnog dela i stepenu krivice okrivljenog i da je ista nužna, ali dovoljna za ostvarivanje svrhe kažnjavanja".
  • Nervirach

    16.01.2018 19:17
    Policijo, vi ste na redu? Sutra je neko od vas na redu.
  • Građanin

    16.01.2018 16:13
    Nije dobro
    Kažem ja, poslednje vreme.
    Zločin oslobađaju i izvinjavaju se, dok progone babe sa cvećem.
    A deca vide primer.
    "To je dobro, to tako treba, i sa tim treba nastaviti."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija