Od 1,4 miliona u Srbiji ostalo 400.000 sindikalaca

U odnosu na poslednju deceniju prošlog veka u privredi Srbije desile su se ogromne promene.
Od 1,4 miliona u Srbiji ostalo 400.000 sindikalaca
Foto: 021.rs
Nekadašnji veliki industrijski pogoni više ne postoje, nakon privatizacije i restrukturiranja mnogo je ljudi ostalo bez posla, a do radnog mesta se sve teže dolazi. Uporedo s tim promenama menjalo se i mnogo toga kada je položaj radnika u pitanju: prava zaposlenih su, u najmanju ruku drugačija nego pre tri decenije, a promena ima i kad je reč o sindikalnom udruživanju. Broj članova sindikata drastično je manji, a promenila se i uloga sindikata u odnosu na kraj prošlog veka. 
 
Prema rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Gorana Milića, do devedesetih godina prošlog veka praktično su svi zaposleni bili članovi sindikata, to se praktično podrazumevalo, ali je sada mnogo drugačije. 
 
"Krajem prošlog veka SSS Srbije imao je oko 1.400.000 članova", kaže Milić. "Kako je privreda Srbija prolazila kroz različite promene – od sankcija, tranzicije, privatizacije... smanjivao se i broj članova sindikata, te je brojka drastično opala i sada imamo oko 400.000 članova.
 
Koliko je to drastično smanjenje, objašnjava Milić, pokazuje i to što u Vojvodini člansku kartu SSSV-a sada ima oko 110.000 zaposlenih, a pre 25 godina samo u Novom Sadu ih je bilo oko 25.000 više.
 
"Tada je u Novom Sadu bilo 135.000 zaposlenih koji su bili članovi našeg sindikata, a sada se njihov broj kreće oko 30.000. Slično je i u ostalim gradovima u Vojvodini pa je tako člansku kartu našeg sindikata u Somboru nekad imalo oko 33.000 radnika, a sada ih je oko 5.000, u Subotici je sada oko 14.000 članova, što je daleko manje nego pre gotovo tri decenije kada ih je bilo oko 55.000. U Sremskoj Mitrovici je broj naših članova s oko 18.000 opao na oko 4.000, a u Zrenjaninu, umesto nekadašnjih oko 40.000 zaposlenih, člansku kartu ŠSV-a ima njih oko 5.000. Manje članova sindikata ima i u Kikindi i Bačkoj Palanci, gde je njihov broj s oko 17.000 opao na oko 5.500", kaže Milić. 
 
Za opadanje broja članova sindikata i interesa radnika da budu deo sindikalne organizacije, ima mnogo razloga, ukazuje Milić, među kojima je i daleko manji broj zaposlenih nego ranije. 
 
"Mnogo fabrika je zatvoreno, mnoga preduzeća su u stečaju, a pojedini poslodavci ne dozvoljavaju sindikalno oragnizovanje zaposlenih i prilikom prijema radnike uslovljavaju da ne budu članovi sindikata. Ipak, u SSSV-u smo optimisti, a za to imamo i razlog jer se broj naših članova stalno povećava i svakog meseca u Vojvodini imamo nove članove",navodi Milić. 
 
Promenila se i uloga sindikata u odnosu na period pre tri decenije. Tada radnici nisu brinuli za sigurnost radnog mesta i radnička prava nisu bila ugrožena, dok je danas zaštita radničkih prava i borba za poboljšanje položaja zaposlenih u fokusu rada predstavnika sindikata. Položaj radnika je, ukazuje Milić, sve lošiji i veliki broj zaposlenih strahuje da li će i sutra raditi. Ipak, ističe sagovornik lista, organizovanje radnika u sindikate je potrebno i u korist je zaposlenih jer se jača i položaj sindikata, a time je i borba za radnička prava kvalitetnija. 
 
"Izuzetno je važno da se promeni svest i da zaposleni shvate da je organizovanje u sindikate dobro za njih jer se za njihov bolji položaj neće boriti niko drugi do njih samih i da je, što je članova sindikata više, veća i mogućnost da se naprave pozitivni pomaci u sferi radničkih prava. Takođe, za bolji položaj radnika važno je i da se poštuju zakoni i propisi u oblasti radničkih prava, da se onemogući izrabljivanje radnika i da zaposleni ne strahuju od gubitka radnog mesta", kaže Milić.
  • PERICA ###

    17.01.2018 18:42
    Švecki Sindikat je po uzoru YU
    Zašto sada u promeni ,ne bismo Prepisali od Šveđana!?
  • КЕНТАУР

    17.01.2018 09:22
    ИСТИНА ЈЕ...
    ...да су се код нас синдикати продали партијама на власти ( комунистичкој, социјалистичкој,
    демократској, напредњачкој...). Такви синдикати боље да не постоје јер само праве
    ПРИВИД радничког организовања и уљуљкују раднике да се не би бунили. Наравно,
    синдикални лидери су за то награђени-потплаћени. У томе предњачи Самостални, тзв
    ,,државни,, синдикат, а успешно им се придружио и други ,,велики,,синдикат-УГС
    Независност. Кад се појави неки СТВАРНИ синдикат као што је Солидарност, сви се
    удруже да га униште да не био постао пример како се одупире влати и добро организованом крупном капиталу.
  • Robija

    17.01.2018 07:46
    Kada sindikati budu radili u korist radnika a ne poslodavaca onda će sigurno imati mnogo više članova. Na žalost niko neće da radi za male i siromašne tako i sindikalne vodje. Doduše u ovoj strogo kontrolisanoj represivnoj sredini formiranje slobodnog sindikata apsolutno nije moguće baš kao ni izbijanje ozbiljnog štrajka. To smo videli ove godine na protesima radnika FAS-a, pošte, vojske i policije, zdravstvenih, prosvetnih radnika....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.