EPS formirao Savet za zaštitu potrošača nakon kolektivne tužbe

Direktor EPS-a Milorad Grčić formirao je Savet za zaštitu potrošača - krajnjih kupaca električne energije, od sedam članova, nakon što je Ministarstvo trgovine pokrenulo postupak protiv Elektroprivrede Srbije, na osnovu kolektivne tužbe Centra za zaštitu potrošača Forum.
EPS formirao Savet za zaštitu potrošača nakon kolektivne tužbe
Foto: Pixabay
Tako je EPS dozvolio potrošačima da ga kontrolišu, nakon što je bezmalo dve godine ignorisao takvu obavezu potpisanu Zakonom o zaštiti potrošača, piše Danas.
 
Jedan od razloga za podnošenje ove tužbe je i nepostojanje Saveta i Komisije, u kojima mora da bude i predstavnika potrošačkih organizacija. Tužba je podneta protiv EPS Distribucije, kao javnog preduzeća koje trguje strujom. 
 
Prema podacima Foruma, u Nišu i okolini je najmanje 2.500 porodica od kraja 2015. godine do danas ostalo bez struje zbog navodne neovlašćene potrošnje, odnosno krađe struje, a neke od njih struju nemaju i po tri godine. EPS Distribucija je često takvu potrošnju konstatovala "bez prisustva potrošača i dokaza koje zakon zahteva", a potom je odbijala da ih priključi na mrežu, iako su građani platili, kako se navodi, "nezakonito obračunatu" neovlašćenu potrošnju i troškove izmeštanja brojila koji su prebačeni na njih. 
 
U kolektivnoj tužbi se zahteva privremeno uključivanje svih isključenih potrošača i isporuka električne energije do okončanja sudskih sporova. Takođe, zahtev je i da Ministarstvo naloži EPS Distribuciji da stavi van snage obračune o neovlašćenoj potrošnji koje su dobili isključeni potrošači, a da njihova brojila o svom trošku dovede u tehnički ispravno stanje. 
 
Prema navodima u tužbi, EPS Distribucija je zloupotrebila institut neovlašćene potrošnje - "krađe struje", sa ciljem da naplati zastarela dugovanja, u kojima se nalazi i kamata obračunata konformnom metodom, koju je Ustavni sud 2012. godine proglasio neustavnom, zbog koje su ti dugovi uvećani i za preko 60 odsto.
  • vava

    14.05.2020 12:43
    plus,minus
    obratite paznju na pljackasku metodologiju obracuna racuna eps +,-,+,-,+,-... za poslednna tri racuna
  • Tata Ikun

    18.01.2018 11:35
    I šta? Formirali savet gde će da stave nekog "zaštitnika potrošača" koji će da uzima pare od tog istog EPS-a da ćuti i dobićemo još više mita i korupcije.
    Sa druge strane, ako je dokazano da je neko krao struju, ne treba mu je u životu više dati, bar ne EPS. Ja se izvinjavam, ali da ja nešto prodajem i da neko konstantno krade od mene? Pa kada bih ga uhvatio u krađi nikad mu više ništa svoje ne bih prodao. Tako treba sa svima, pa ti vidi brale hoćeš li krasti struju, da rizikuješ da je više nikada u životu ne dobiješ.
    Ovde u Vojvodini (statistike su dostupne) najveći procenat potrošača redovno izmiruje obaveze u odnosu na ostatak Srbije, a onda dođu iz EPS-a i seku struju zbog duga od 3000 dinara (neka baka je nedavno tako prošla, bilo je u vestima). Na jugu likovi sa stotinama hiljada duga, krađa u punom jeku, a niko ništa ne preduzima. U neka sela ne smeju ni da uđu, odmah ih biju. Pa jel' to pošteno?
    Iste aršine za sve, pa da vidimo. Izuzetak napraviti sa stvarnim socijalnim slučajevima, dok im se ne obezbedi način da pošteno zarade i plate svoje račune.
    Utopija, al' šta da kažem. Nada poslednja umire.
  • Samo napred

    18.01.2018 08:45
    Ima toga još
    Formirali savet zbog dobre volje - malo sutra. Pre neki dan ste mogli da pročitate da su potrošači iz Niša tužili EPS Strazburu zbog njihovog bezobrazluka.
    Volela bih da u tu kategoriju tuženih Strazburu udje toplana zbog nemogućnosti da se potrošač iskljući sa grejanja, vodovod zbog neočitavanja i nebaždarenih vodomera , dimnjiačarina ...... Moglo bi se nabrojati još

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija