Više od 80.000 zahteva za povraćaj penzija

Više od 80.000 penzionera podnelo je zahtev za povraćaj penzija Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.
Više od 80.000 zahteva za povraćaj penzija
Foto: Pixabay
Kako navode u Udruženju sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, podnošenje zahteva PIO fondu nastavlja se i u ovoj godini, a kako ne bi došlo do zastarevanja potraživanja umanjenih penzija za 22, odnosno 25 odsto. 
 
Fondu PIO podnose se zahtevi za izdavanje uverenja o visini i načinu povraćaja neisplaćenih penzija, kao i uverenja o isplati penzije u periodu od početka smanjivanja penzije do dana podnošenja zahteva.
 
"Cilj je da se Zakon o privremenom umanjenju koji je već četiri godine na snazi konačno ukine. Jer, primanja najstarijih građana treba da počnu da se usklađuju sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i to dva puta godišnje s rastom cena na malo", kaže za "Politiku" predsednik Udruženja Jovan Tamburić.
 
Prema Zakonu o obligacionim odnosima, od novembra prošle godine počelo je da zastareva pravo na finansijsko potraživanje po osnovu smanjenja penzije, starije od tri godine. Kašnjenjem za jedan mesec gubilo se pravo samo na iznose za taj mesec.
 
Podnošenjem zahteva oštećeni započinju postupak zaštite svojih ustavnih prava, koji može biti nastavljen predlogom za vansudsko poravnanje sa Državnim pravobranilaštvom ili sudskom parnicom.
 
"Pokretanje sudskih parnica i upravnih postupaka, istina sa trogodišnjim zakašnjenjem, još jedan je put do Ustavnog suda Srbije, Suda za ljudska prava u Strazburu i Komiteta za ekonomska i socijalna prava u Briselu", objašnjava Tamburić.
 
On još zaključuje da je evidentno da Ustavni sud odlaže ocenjivanje ustavnosti zakona, radi sprečavanja obraćanja međunarodnim pravnim institucijama, "jer da je zakon ustavan, oni bi sigurno to i saopštili".
 
Prema nekim računicama više od 430 miliona evra je za ove tri godine uzeto od penzionera.
 
Svi penzioneri obrazac zahteva mogu da pronađu na fejsbuk-stranici "Penzioneri Srbije".
  • Mio Ns

    08.11.2023 12:40
    Neki znaju samo da uzimaju"
    Kad?
    Kad se vracaju otete tojest smanjene penzije... ?
  • Akeksandar

    18.01.2022 15:05
    Penzioner
    Kako da vas kontaktiram nigde ne vidim kontakt telefon
  • Bora

    01.10.2021 11:09
    Povracaj
    Nemojte vredjati penzionere , pokretacka snaga svake drzave su mladi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.