Nacrt Zakona o udžbenicima ne onemogućava korupciju i sukob interesa

Nacrt Zakona o udžbenicima ne donosi potrebna poboljšanja u pogledu sukoba interesa, izbora i praćenja udžbenika, te kriterijuma za odlučivanje, navela je Agencija za borbu protiv korupcije.
Nacrt Zakona o udžbenicima ne onemogućava korupciju i sukob interesa
Foto: Pixabay
Kako se može pročitati u "Mišljenju o proceni rizika korupcije u odredbama Nacrta zakona o udžbenicima", važećim Zakonom je trebalo da se obezbede tri cilja, odnosno veća transparentnost postupka odobravanja i izbora udžbenika, obezbeđivanje dostupnosti nedostajućih udžbenika za sve kategorije učenika i zaštitu porodičnog budžeta. 
 
Međutim, Agencija primećuje da se, nepune dve godine od početka primene, došlo do zaključaka da pojedina rešenja "ne korespondiraju sa postojećim kapacitetima institucija nadležnih za sprovođenje Zakona", dok neke stavke nije moguće ostvariti u praksi ili su dugotrajne i neefikasne. Isto tako, navodi Agencija, i dalje postoje određeni nedostaci koji se odnose i na sukob interesa, izbor i praćenje udžbenika, ali i kriterijuma za odlučivanje.
 
"Nacrt zakona, međutim, ne donosi potrebna poboljšanja u pogledu ovih pitanja. Konkretno, predložena rešenja koja se tiču upravljanja sukobom interesa zasnivaju se na potpisivanju izjava lica o odsustvu sukoba interesa, umesto da se zakonskim odredbama urede postupak, odlučivanje povodom prijave da je lice koje učestvuje u postupku davanja stručne ocene, stručnog mišljenja, odnosno ekspertskog mišljenja u sukobu interesa, te odgovarajuće sankcije u slučaju da se to utvrdi. S druge strane, Nacrt zakona, kao i važeći, ne sadrži dovoljno jasne kriterijume koji će se koristiti prilikom donošenja odluke o izboru udžbenika, niti detaljnije uređuje sam postupak njihovog izbora, čime je ostavljen prostor za različita tumačenja i eventualne zloupotrebe", navodi se u mišljenju.
 
Kako stoji u mišljenju, nije posvećeno dovoljno pažnje praćenju kvaliteta udžbenika, jer Nacrt sadrži "samo jednu uopštenu odredbu koja se bavi ovim pitanjem", a iz koje nije jasno kako će se pratiti kvalitet.
 
Primećuju se rizici od pojavljivanja korupcije, sukoba interesa, problema sa komisijama kod davanja stručnih ocena, ali rizici od korupcije javljaju se i zbog nepreciznih formulacija, širokih diskrecionih ovlašćenja organa javne vlasti. 
 
Između ostalog, član 35 stav 1 propisuje da "škola, uz saglasnost Saveta roditelja, može da pomogne u obezbeđivanju svih izabranih udžbenika i dodatnih nastavnih sredstava". Agencija smatra da je ovakvo rešenje podložno različitim tumačenjima, jer nije jasno šta se tačno podrazumeva kada se govori o "pomoći" škole.
 
"Nejasno je da li škola za ovu 'pomoć' može uzimati naknadu, što bi bilo suprotno zabrani predviđenoj važećim Zakonom, kao i ko i na koji način utvrđuje da li ta 'pomoć olakšava pribavljanje potrebnih udžbenika'. Dodatno, zbog upotreba reči 'može', nije jasno određeno u kojim situacijama će škola, bez izuzetka, doneti odluku o pomoći u obezbeđenju svih izabranih udžbenika i dodatnih nastavnih sredstava. S druge strane, važno je napomenuti da je bilo kakvo uključivanje škola u proces kupovine udžbenika rizično za nastanak korupcije, imajući u vidu nepostojanje jasnih kriterijuma za izbor udžbenika, koji prethodi nabavci. U tom smislu, učestvovanje škole u procesu kupovine udžbenika, uz dobijanje određene naknade, može da dovede do toga da visina naknade, umesto kvaliteta udžbenika, bude od presudnog uticaja na izbor izdavača", piše u mišljenju Agencije.
 
Dodaje se i da bi uklanjanje nedostataka i rizika korupcije doprinelo uređenju ove oblasti. Ceo tekst mišljenja Agencije za borbu protiv korupcije možete da pročitate OVDE.
 
Aktuelni Zakon o udžbenicima koji je usvojen 2015. godine bio je na udaru kritika da je pomak koji donosi u procesu odobravanja udžbenika zanemarljiv, kao i da su intencije predlagača više išle ka tržišnom nego prosvetnom smeru. 
 
Sam Zakon je kritikovao i trenutni ministar prosvete Mladen Šarčević nazvavši ga lošim, dodajući da ne može da iskoreni korupciju u školama. Izmena zakona neophodna je i zbog, kako je rekao Šarčević, novih nastavnih planova i programa. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.