Svaki treći građanin izložen duvanskom dimu na poslu, najviše pušača među nezaposlenima

Više od trećine građana izloženo je duvanskom dimu na poslu, uprkos zabrani pušenja na radnom mestu.
Svaki treći građanin izložen duvanskom dimu na poslu, najviše pušača među nezaposlenima
Foto: Pixabay
Kako pokazuje istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", trećina stanovnika puši redovno. 
 
Anketa urađena povodom 31. januara, Nacionalnog dana bez duvana, u kojem je učestvovalo 1.000 građana, pokazala je i da postoje razlike u odnosu na zaposlenje. Tako se najveći broj svakodnevnih pušača (44%) nalazi u kategoriji nezaposlenih. 
 
Čak 76 odsto ispitanih je izloženo duvanskog dimu u kući prijatelja i rođaka, 73 odsto njih na mestima gde izlaze, 34 odsto na radnom mestu, a šest odsto u školi, odnosno na fakultetu. Ipak, najvećem broju ispitanika to ne smeta, pokazuju podaci iz 2016. na koje se poziva "Batut".
 
"Zaposleni koji su izloženi duvanskom dimu na radnim mestima, u poređenju sa onima koji nisu, imaju 24 odsto veći rizik obolevanja od raka pluća, dok ovaj procenat raste i do 101 odsto kada se radi o veoma visokoj izloženost", upozorava "Batut".
 
Paradoksalno, čak 90 odsto njih je reklo kako je duvanski dim štetan i za nepušače koji ga udišu, a isti broj je poručio da bi pušači trebalo da vode računa o tome gde će da zapale cigaretu. Takođe, velik broj (86%) svestan je da je pušenje cigareta uzročnik malignih bolesti, moždanih udara i bolesti srca.
 
"Batut" je postavio pitanje o tome da li je u domaćinstvu ispitanika dozvoljeno pušenje, a rezultate je prikazao u odnosu na obrazovanje. Tako je kod 45 odsto ispitanika sa osnovnim obrazovanje pušenje svuda dozvoljenje, a taj broj opada sa rastom stepena obrazovanja, srednje obrazovanje (38%), visoko (31%).
 

Foto: Batut

 
 
Najveći broj pušača (41%) je u starosnoj grupi od 45 do 59 godina. Primetno je da se broj redovnih pušača povećava sa brojem godina. Tako među mladima od 18 do 29 godina, redovno puši 28 odsto, a u grupi 30 do 44 godina ima 39 odsto redovnih pušača. 
 
Više od polovine pušača popuši između 11 i 20 cigareta dnevno, dok 15 odsto njih popuši više od 20. Takođe, više od 50 odsto ispitanih ne želi da prestane da puši, a u tome ih sprečava jaka navika, ali i uticaj okoline.
 
Ispitanici su rekli i da bi pušenje trebalo zabraniti u kolima kada je prisutna maloletna osoba (85%), na dečijim igralištima (79%), otvorenim sportskim terenima (48%), parkovima (40%), autobuskim stanicama (28%).
 
Veliki procenat (84%) podržava primenu Zakona o izloženosti stanovništva duvanskog dima, ali tek 11 odsto njih smatra da se on u potpunosti poštuje.
 
"Upotreba duvana i izloženost duvanskom dimu uzrokuju brojne ozbiljne bolesti, kao što su maligna oboljenja, bolesti pluća i bolesti srca i krvnih sudova. Izloženost duvanskom dimu iz okruženja povećava rizik obolevanja od akutne koronarne bolesti srca za 25 do 30 odsto, a ima štetne posledica i po zdravlje beba i dece", apeluju u "Batutu".
  • uh

    19.01.2018 13:35
    Odvratni su. Potpuno bezobzirni u svojoj sebicnosti i zavisnosti. Ni malo im nije neprijatno sto neko treba da smrdi na njih i da pere kompletnu odeću i sebe cim dodje kući s posla. Na kasi u marketu nemaju za hleb, a po izgledu bi se reklo ni za sapun, ali se bez problema vadi nekoliko stotina dinara svaki dan za sarenu paklicu koju će spaliti. Neopisivi prezir osećam prema pušačima. Država je dužna da zdravo stanovništvo zaštiti od ovih najgorih zavisnika (da, gori su od alkoholičara, intravneskih narkomana i svih sličnih, jer svi drugi samo sebe svojom drogom oštećuju, za razliku od pušača).
  • VOJVODJANER

    19.01.2018 13:14
    Ovi sa 50 su popusili u svakom smislu,tako da je duvan najmanje stetan po njihovo zdravlje.Bolje da pocrkaju od duvana nego od gladi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.