Asocijacija medija ne vraća predstavnika u Radnu grupu

Asocijacija medija saopštila je danas da neće vratiti svog predstavnika u Radnu grupu za izradu Medijske strategije, navodeći da Ministarstvo kulture "uprkos dogovoru sa novinarskim i medijskim udruženjima, nije izmenilo odluku o formiranju Grupe na način koji bi omogućio suštinski doprinos i uticaj medijske zajednice na izradu tog dokumenta".
Asocijacija medija ne vraća predstavnika u Radnu grupu
Foto: Pixabay
Upravni odbor Asocijacije medija naveo je da je u pozivu tom udruženju i Medijskoj koaliciji da vrate svoje predstavnike u Radnu grupu, Ministarstvo kulture 11. januara konkretno prihvatilo jedino zahtev da u njenom sastavu bude i jedan predstavnik civilnog sektora, dok se o ostalim njihovim zahtevima izjasnilo samo načelno, što kako se navodi, "nije dovoljna garancija da bi oni zaista bili i prihvaćeni".
 
"Povratak predstavnika Asocijacije medija u Radnu grupu dodatno je obesmišljen i izjavama resornog ministra da je radna verzija već 90 odsto gotova i da će kompletno biti završena do kraja januara", piše u saopštenju.
 
Asocijacija medija povukla je 17. oktobra svoju predstavnicu iz Radne grupe navodeći da je posle formiranja Grupe, "nastupilo više okolnosti koje su dodatno ugrozile njen kredibilitet i legitimitet" kao i da je od početka celog procesa imala primedbe na metodologiju, ovlašćenja članova i postavljene rokove.
 
"Upravni odbor se snažno protivi reviziji medijske reforme i povratku države u medijsko vlasništvo i ocenjuje da istupanjem iz Radne grupe predstavnika UNS, Asocijacije medija i Medijske koalicije, dalji rad na Medijskoj strategiji sa preostalim članovima nema legitimitet neophodan za usvajanje takve regulative koja bi doprinela napretku medijske scene Srbije", piše u saopštenju. Asocijacija medija je upozorila da neće prihvatiti ni jednu verziju Medijske strategije u čijoj izradi nije učestvovao njen predstavnik, zajedno sa predstavnicima drugih najuticajnijih novinarskih i medijskih udruženja, i ponovo pozvala resornog ministra Vladan Vukosavljevića da preispita dosadašnji rad na tom dokumentu.
 
Iz Radne grupe za izradu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji do 2023. godine, u oktobru su istupili predstavnici Asocijacije medija Dalila Ljubičić, Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović i Koalicije novinarskih i medijskih udruženja (Nezavisno udruženje novinara Srbije NUNS, NDNV, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Lokal pres i Asocijacija onlajn medija) Nedim Sejdinović, a poslednji je to učinio nezavisni ekspert Dejan Nikolić.
  • Laki

    19.01.2018 20:35
    Gotov 90% a zovu na učestvovanje. Zna bivši ministar informisanja kako strategija treba da izgleda i kakva će biti. Neka vas, samo pišite i crtajte, neće ni vaša do veka!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.