Stejt department: Upozorenje prvog nivoa za Srbiju zbog epidemije boginja

Američki Stejt department izdao je "upozorenje prvog nivoa" za putovanje u Beograd i Srbiju, zbog prijavljene epidemije boginja, objavljeno je na Tviteru.
"Zdravstveno upozorenje za Beograd i Srbiju na Centru za prevenciju bolesti – upozorenje prvog nivoa za putovanje u Srbiju zbog prijavljene epidemije malih boginja", piše Stejt deparment.
 
Osim toga, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe da su “zdravstveni zvaničnici u Srbiji prijavili su epidemiju malih boginja. 
 
"Male boginje su bolest koju izaziva virus koji se širi vazduhom disanjem, kašljanjem ili kijanjem. Virus malih boginja je veoma zarazan i može da opstane i do dva sata u vazduhu ili na nekoj površini. Simptomi su osip, visoka temperature, kašljanje i zaušen nos", navodi se u njihovom saopštenju. 
 
Zbog toga oni savetuju građane koji putuju u Srbiju da se zaštite na dva načina – da prime MMR vakcinu i da izbegavaju kontakt sa ljudima koji su bolesni. 
 
"Bebe (od šest do 11 meseci) trebalo bi pre putovanja iz SAD da prime jednu dozu MMR vakcine, a odrasli i deca preko dve doze MMR vakcine u razmaku od najmanje 28 dana", navode iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. 
 
Takođe, oni savetuju lekare da bi trebalo da imaju male boginje u vidu kada leče pacijente sa temperaturom i osipom, naročito ukoliko je pacijent nedavno putovao.
  • NO PASARAN

    20.01.2018 09:48
    Poslednji, očajnički pokušaji Novartisovih plaćenika.
    Srećom završiće se kao onomad kada su nas ubeđivali da se svi vakcinišemo protiv svinjskog gripa, i kada su na kraju posegli za pretnjama lekarima i kaznama.
    http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1012660


  • dr Petrovic

    19.01.2018 21:43
    1999 nova godina
    Ostace ovde 1999. ta doklegod se ne razgradi "osiromaseni uranijum" i doklegod poslednji Srbin zivi na ovim prostorima.
    Hvala sto se krijete iza tih zagadjivaca . Barem znamo ciji ste!
    Nasi niste.
  • dr Petrovic

    19.01.2018 21:43
    1999 nova godina
    Ostace ovde 1999. ta doklegod se ne razgradi "osiromaseni uranijum" i doklegod poslednji Srbin zivi na ovim prostorima.
    Hvala sto se krijete iza tih zagadjivaca . Barem znamo ciji ste!
    Nasi niste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija