Doktorke pravosnažno osuđene na po dve godine zatvora

Apelacioni sud u Beogradu je nakon 16 godina od tragedije, pravosnažno osudio na po dve godine zatvora dve doktorke Insituta za ginekologiju i akušerstvo zbog nesavesnog i neadekvatnog lečenja Ljiljane Arambašić, koja je 2002. godine preminula od poslednica upale slepog creva.
Doktorke pravosnažno osuđene na po dve godine zatvora
Foto: Pixabay
Osuđenim specijalistima ginekologije i akušerstva Veri Milenković i Gordani Miletić pored zatvorske kazne pravosnažno je izrečena i zabrana obavljanja delatnosti od dve godine, koja će se primeniti nakon izvršenja kazne zatvora.
 
Ovom odlukom, koja je danas objavljena na sajtu suda, odbijene su sve žalbe i potvrđena je presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu, a njom su lekari Miloš Radović, Srboljub Miličević i Aleksandar Jovanović pravosnažno oslobođeni od optužbe da su izvršili krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi.
 
Oštećeni su za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahteva upućeni na parnični postupak.
 
Prema presudi, Miletić i Milenković su osuđene jer su od 18. do 20. februara u Institutu za ginekologiju i akušerstvo u Beogradu, kao lekari specijalisti nesavesno postupale pri pružanju lekarske pomoći sada pokojnoj Ljiljani i time prouzrokovale pogoršanje njenog zdravstvenog stanja, usled čega je 21. februara 2002. godine kod nje nastupila smrt.
 
U obrazloženju presude Apelacionog suda se, između ostalog navodi da je, prihvatajući iskaz sudskog veštaka, prvostepeni sud pravilno utvrdio da “standard pažnje” znači da lekar treba da odvoji potrebno vreme da se posveti pacijentu, da razgovara sa njim, pregleda ga, analizira laboratorijske i ostale analize i na osnovu toga donese određeni zaključak.
 
“Ukoliko nešto od ovoga izostane, onda tome nije posvećena dovoljna pažnja i tada kažemo da je standard pažnje nizak, te da etika zdravstvenog osoblja mora da nude na najvišem nivou i da je to nepisano pravilo. Zbog toga je pravilan zaključak prvostepenog suda da je Gordana Miletić kritičnom prilikom uopšte nesavesno postupala pri pružanju lekarske pomoći Arambašićevoj", navodi Apelacioni sud.
 
Takođe, u odnosu na Veru Milenković, Apelacioni sud nalazi da, imajući u vidu celokupno lečenje Ljiljane Arambašić na klinici Instituta za ginekologiju i akušerstvo, nije postupljeno sa potrebnim standardom pažnje, te da je Milenković uopšte nesavesno postupala pri pružanju lekarske pomoći.
 
U odnosu na Aleksandra Jovanovića, Srboljuba Milićevića i Miloša Radovića, Apelacioni sud je našao da je pravilno prvostepeni sud utvrdio da nije dokazano da su ovi okrivljeni postupali na način kako im se to optužnim aktom punomoćnika oštećenih kao tužilaca stavlja na teret, zbog čega ih je pravilno oslobodio od optužbe, navodi se u obrazloženju presude.
 
Ovaj slučaj godinama je izazivao pažnju javnosti, a 2012. godine bila je ukinuta prva prvostepena presuda i predmet je bio vraćen na novo suđenje.
 
Prema pisanju medija, Ljiljana Arambašić se 15. februara 2002. godine zbog jakih bolova u stomaku javila u beogradski Urgentni centar, a dežurni hirurg je procenio da su njene zdravstvene tegobe ginekološke prirode, pa je primljena na Ginekološko akušersku kliniku.
 
Iz GAK-a su je uputili u Institut za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević", gde su lekari odmah zaključili da nije pacijent za njih i uputili je ponovo u Urgentni centar, preneli su ranije mediji. Zbog visoke temperature nije hospitalizovana u Urgentnom centru, već je upućena u Institut za infektivne i tropske bolesti, gde je primljena 21. februara. Po prijemu u bolnicu, već je bila u komi i iste noći je preminula.
  • AleksandarVojvođanin

    20.01.2018 21:27
    I sud!
    Treba i ove u sudu, osuditi na tri godine zatvora, jer je doneta pravosnažna presuda tek posle šesnaest godina! Trebalo bi sve da ih je sramota! Suđenje u razumnom roku malo morgen!
  • i ova presuda je

    20.01.2018 19:39
    sprdacina
    Da je prava presuda za jedan ljudski zivot bi trebalo presuditi mnogo vecu kaznu i za nesavesnost a kamoli dozvoliti ikad vise bavljenje pozivom, ali je jos gore sto su ostali nesankcionisani propusti hirurga koji je po meni najkrivlji, a doticne treba da se srame sto su obolelu osobu poslali na neuropsihijatriju a sud nije njih,, a onda je iz urgentnog upucuju na infektivno umesto da joj spasavaju zivot iako je verovatno nisam strucnjak sepsa vec nastupila. O boe imali te kad se desavaju ovakve stvari i umires zbog banalne stvari.Sramota, sta vise reci.
  • Hm

    20.01.2018 18:46
    Hirurg (ciji je posao da zbrine upalu slepog creva) nije prepoznao o cemu se radi i nije kriv!!!A ginekolozi koji nisu (a bave se regijom materice,jajnika,..) su krive!!!Znaci njih dve su osudjene jer nemaju ledja,jasno ko dan svakom ko se iole razume u medicinu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.