Do kraja godine na slobodu izlazi 50 amnestiranih osuđenika

Do kraja ove godine 50 osuđenika u srpskim zatvorima trebalo bi da izađe ranije s odsluženja kazne.
Do kraja godine na slobodu izlazi 50 amnestiranih osuđenika
Foto: Pixabay
Kako piše "Dnevnik", takvu pogodnost omogućio im je Zakon o amnestiji, koji je Skupština Srbije usvojila 8. novembra 2012. godine. Prema tom zakonu ukupno 2.898 osuđenika će biti oslobođeno ili će dobiti manje kazne ukoliko nisu počinili teška krivična dela.
 
Poslednji amnestirani na osnovu tog zakona, njih 49, iz zatvora će izaći ranije do kraja 2019. godine. Prema nezvaničnim saznanjima, u Srbiji se ne planira nova amnestija zatvorenika jer je u planu da se naredne dve-tri godine izgrade novi zatvori, posle čega će u njima biti dovoljno mesta za osuđenike i pritvorenike.
 
Kako je Vlada Srbije objasnila prilikom usvajanja Zakona o amnestiji prihvaćenim rešenjima za osam godina biće obuhvaćeno oko 2.900 od ukupno 8.000 osuđenika. Prognoze Vlade bile su da će dugoročni finansijski efekat biti ušteda oko 800 miliona dinara.
 
Od kazne zatvora u potpunosti su oslobođeni oni koji su na dan stupanja na snagu tog zakona bili prvi put pravosnažno osuđeni na kaznu zatvora do tri meseca, a onima kojima je na dan stupanja na snagu zakona izrečena kazna zatvora od tri do šest meseci, kazna je prepolovljena. Oni koji su pravosnažno osuđeni za teško ubistvo, ubistvo i teške slučajeve razbojničke krađe i razbojništva oslobođeni su deset odsto izrečene kazne. 
  • NSrdjan

    22.01.2018 09:47
    Ovo kao kad udjes u prodavnicu, a ono sezonski popust pa su jakne 50% na popustu, patike 30%, itd. Cekam samo da vidim da li postoji akcija 2+1, za dva krivicna dela za koja odgovaras, trece dobijes gratis.
  • Boki

    22.01.2018 09:28
    Odličan
    Izlaze budući članovi SNS-a. Onda dobiju bmw i platu i rade za tatu ili kako ga on zovu šefom...
  • Vlada

    22.01.2018 09:07
    ---
    Toma radikal amnestira vojsku kriminalaca koji će da vedre i oblače Srbijom kako im "vrhovni vođa" naloži. Užas u nastajanju. Orci se rađaju tu pred naših očima. Mordor se uzdiže.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija