Kancelarija Marka Đurića krije koliko će koštati javne nabavke

Javnost u Srbiji neće biti upoznata sa podacima o tome koliko sredstava će Kancelarija za Kosovo i Metohiju u ovoj godini izdvojiti za službena putovanja u zemlji i inostranstvu, nabavku goriva, strategiju komunikacije na društvenim mrežama, mobilnu telefoniju i uslugu praćenja i snimanja aktivnosti Kancelarije, jer su plaćanja za ove stavke u dokumentu u koje je list Danas imao uvid označene kao "tajni podatak".
Naime, Kancelarija za KiM je procenjenu vrednost javnih nabavki za 2018. godinu označila kao tajnu. Interesantno je da je odluku o tajnosti za plaćanje pojedinih usluga, uključujući i komunikacije na društvenim mrežama, Kancelarija za KiM donela svega nekoliko meseci nakon skandala kada je otkriveno da je jednu privatnu firmu platila blizu milion dinara za posao ažuriranja profila na društvenim mrežama Kancelarije i njenog direktora Marka Đurića, kreiranja novih profila, praćenja objava u medijima i komuniciranja sa klijentima. 
 
Tender za ovaj posao raspisan je sredinom prošle godine, a od tri prijavljena ponuđača izabrana je kompanija "Blumen group", koji se između ostalog bavi i odnosima s javnošću. Vrednost ugovora iznosio je 948.000 dinara, odnosno  blizu 8.000 evra. Sagovornici Danasa kažu da je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić dužan da obrazloži javnosti zbog čega je vrednost navedenih javnih nabavki označena kao "tajni podatak", dodajući da takva praksa često krije zloupotrebe i korupciju.
 
Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenjuje za Danas da proglašavanje procenjene vrednosti javne nabavke tajnom nije opravdano, ako postoji konkurencija na tržištu.
 
"Moglo bi se braniti jedino ako postoji samo jedan mogući ponuđač, pa od njega treba kriti koliko je naručilac izdvojio para. Iza eventualnog skrivanja ovog podatka može da se krije namera da se ta informacija podeli, ali ne sa svima, već samo sa jednim, unapred odabranim ponuđačem. Kancelarija za KiM treba da da obrazloženje za ovaj postupak, budući da je praksa skrivanja procenjene vrednosti nabavke neuobičajena", ističe Nenadić.
 
Iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja kažu da oznaka tajnosti tamo gde nije potrebna često krije zloupotrebu i korupciju.
 
"Iskustva iz prakse Poverenika govore da se kod uskraćivanja informacija javnosti s pozivom na poverljivost veoma često krije potencijalna zloupotreba ili neki drugi oblik korupcije i da to zahteva posebnu pažnju nadležnih organa", naglašavaju u kancelariji Poverenika i dodaju da su državni organi u obavezi da podatke o javnim nabavkama za prethodnu i tekuću godinu objavljuju i proaktivno, na svojim internet prezentacijama.
 
"Transparentnost bi trebalo da je osnovni princip rada svih organa vlasti, pa i Vlade. Ovaj primer, nažalost, nije potvrda da se taj princip doista i poštuje. Vlada je, nažalost, izuzeta od nadležnosti Poverenika i u pogledu mera za unapređenje javnosti rada, pa u ovom konkretnom slučaju nema formalnog osnova za našu intervenciju", ističu u kancelariji Poverenika. 
 
U Kancelariji za KiM nisu odgovorili na pitanje Danasa zbog čega su sredstva iz budžeta Srbije, opredeljena za pojedine usluge Kancelarije, označena kao tajna.
  • VladaN

    23.01.2018 23:06
    @Andrija,Orleanka,Idol
    Vi svi ili ti jedan ste bruka za ljudski rod.
  • Boban

    23.01.2018 21:53
    Tajna
    Sve ovo je samo pocetak prljave kampanje pred Beogradske izbore
  • Nervirach

    23.01.2018 21:44
    Bok'te, sta je botova! Zato nikako da izadjemo iz sranja zbog toliog broja beskicmenjaka. Fali G Mungos. Ah da, oni to rade iz ljubavi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija