CRTA: Vlast u medijima mnogo više zastupljena od opozicije

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) predstavio je danas svoje istraživanje o kampanji za beogradske izbore, koji pokazuju da su predstavnici vlasti zastupljeni skoro četiri puta više u medijima u Srbiji, nego predstavnici opozicije.
CRTA: Vlast u medijima mnogo više zastupljena od opozicije
Foto: Pixabay
CRTA je na konferenciji za medije u Beogradu predstavila istraživanje koje je radjeno u periodu od 2. oktobra 2017. godine do 15. januara 2018. godine, koje je pokazalo da je kampanja za izbore počela još na jesen prošle godine, a ne od dana raspisivanja izbora.
 
U analizi, koja je trajala dva i po meseca, bili su obuhvaće televizije RTS, Prva, N1, Studio B i Pink, portali Blic, Kurir, B92 net, i dnevne novine Blic, Večernje novosti, Kurir, Informer i Politika.
 
Članica Upravnog odbora CRTA Tamara Skroza kazala je da su od predstavnika vlasti u medijima najviše bili zastupljeni gradonačenik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić, dok su pojedinačni akteri iz opozicije bili neuporedivo manje prisutni.
 
Ona je dodala da je istraživanje pokazalo da se gradjani Srbije najviše informišu putem televizije, a najmanje putem internet portala, kao i da su predstavnici vlasti mnogo više prisutni na TV kanalima i to u pozitivnom tonu, što pokazuje "veliku disproporciju u predstavljenosti pripadnika pozicije i opozicije".
 
Skroza je ocenila da mediji o predstavnicima vlasti izveštavaju u "pristrasno-navijačkom tonu", što znači da "navijaju za njih", dok se o opoziciji izveštava u "neutralnom tonu". Ona je kazala da su Studio B i Beogradska hronika RTS-a imale "pristrasno-navijački ton" i to najviše za Sinišu Malog i za Gorana Vesića, dok je među štampanim medijima toga bilo najviše u Večernjim novostima i Kuriru. 
 
Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov kazao je da veliki broj poruka u medijima pokazuje da se za beogradske izbore vodi negativna kampanja i da postoji velika neravnopravnost, a  najviše na televiziji, gde su pripadnici vlasti neuporedivo više predstavljeni od pripadnika opozicije.
  • sremac

    23.01.2018 21:39
    koncert
    Nije bio pred 12000 gledalaca u spens
  • Ako mediji kažu

    23.01.2018 20:34
    Mora da je tako
    Cilj svake pametne vlasti je da što manje bude zastupljena u medijima, da što manje bude u glavama naroda. A za to vreme da radi šta hoće.
    Da narod gleda nečije gaćice, ćebad i pije pivo.
    Samo kod nas maloumni postulati da treba da bude što više u očima naroda.
    Kao i maloumne reklame, čiji je cilj da ih zapamtiš po nekoj agresiji ili zlu.
    Valjda su uvereni da ćeš im nekad oprostiti i ipak kupiti proizvod koji su ti ogadili.
    Kažu da je i Nikolae Čaušesku stalno bio u glavama naroda.
  • Futog

    23.01.2018 18:52
    Www
    Gresite!Opozicije nema u medijima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.