Irinej odlikovao Ricudisa i Gujona

Patrijarh srpski Irinej odlikovao je Grka Marinosa Ricudisa, koji je odbio da učestvuje u bombardovanju Srbije 1999. godine, ordenom Svetoga cara Konstantina.
Patrijarh je odlikovao i humanitarca Arnoa Gujona, koji dugi niz godina pomaže Srbima na KiM, ordenom Svetoga Save prvog stepena.
 
"Marinos Ricudis bio je u situaciji da izvrši dužnost grčke države i učestvuje u sramnom napadu na naš narod, zemlju i on je, kao komandant vojnog broda, došao je u Jadransko more, gde mu savest nije dozvolila da ispuni ono što je bio dužan da učini, vratio se svojim brodom u Grčku i otkazao poslušnost da učestvuje u napadu na Srbiju", rekao je patrijarh, obrazlažući odlikovanja na svečanosti u Patrijaršiji. 
 
Zbog tog, kako je rekao patrijarh, velikog i junačkog dela, Ricudis je imao velikih problema i osuđen je na dve i po godine zatvora i izdržao je kaznu. 
 
"Učinio je ono što čine velike duše i velike ličnosti i posle svega imao je toliko savesti da kaže da nije on heroj, već srpski narod. Mi nemamo dovoljno reči da se zahvalimo za takav gest i takvo postupanje i zato smo odlučili da odlikujemo gospodina Ricudisa najvećim odlikovanjem naše crkve - ordenom Svetoga cara Konstantina i da mu se na taj način simbolično zahvalimo za hrabro i junačko delovanje", rekao je patrijarh Irinej. 
 
Sa druge strane, Arno Gujon, kako je rekao patrijarh, već dugo "ublažava strašne nevolje" našeg naroda na KiM, "jedinog naroda u Evropi lišenog svih ljudskih prava", pomaže mu u najpotrebnijem, kako bi mogao da egzistira na našim svetim prostorima i time Gujon čini, ističe patrijarh, veliko dobro delo, utoliko veće, jer je prvo počeo da čini kada nije imao ni punih 20 godina. 
 
Osim "delotvorne ljubavi" pokazane njegovim svesrdnim zalaganjem u prikupljanju i pružanju neophodne pomoći za crkvu i stradalni narod na KiM, rekao je patrijarh, Gujon je odlikovan i zbog istrajnog svedočenja istine o životu našeg naroda u našoj pokrajini. 
  • Обсервер

    24.01.2018 09:44
    Окупирани
    Велики брат је окупирао и Грчку, одавно, тако да Грчку војску тера да нападају браћу. Таквих примера је било доста и у претходним ратовима, мислили смо да тако нешто раде само фашисти, кад оно..... Тешко је човеку, када је у расцепу, између службе и савести. Код правих људи, побеђује савест. Злотвори их кажњавају због тога, да и другима тако нешто не падне на памет. Слава грчком хероју и свака част, а одликовање је оно минимално, што можемо да предамо. Хероји живе вечно !
  • Svasta

    24.01.2018 09:39
    Mani te me heroja. A pogotovo db Irinej....
  • Sekretar Dejan

    23.01.2018 23:54
    Mnogi koji su izbegli rezervu I vojnu obavezu su takodje, cak i vise pomogli da se smanji krvoprolice. Ali oni su za tebe izdajice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija