Protest podrške Nediću, kontramiting i "živi zid"

Skup podrške rehabilitaciji Milana Nedića, predsednika kvinsliške vlade u Srbiji održan je u centru Beograda, a istovremeno i kontramiting antifašista.
Skupove koji su bili jedan preko puta drugog obezbeđivao je velik broj policajaca, a incidenata nije bilo, osim verbalnih dobacivanja.
 
Mediji navode da je na skupu podrške godišnjice smrti Nedića bilo oko 150 ljudi, dok N1 ističe da je među njima bio i veliki broj tinejdžera.
 
Kao organizatori skupa navedene su organizacije "Srpski carostavnik" i "Srbska akcija - podvig i borba". Skup je održan na mestu gde je Nedić okončao život. Tanjug javlja da su se na protestu mogli čuti povici "fašisti", "nećete proći" i "bando crvena". Osim toga, oni ističu da su pripadnici policije napravili živi zid između dva skupa, kao i da su intervenisali i sprečili tuču kada bi pojedinci uspeli da se provuku pored policajaca. 
 
Jedan od organizatora skupa podrške rehabilitaciji Milana Nedića Marko Dimitrijević rekao je novinarima da su njihovi oponenti "veštački pokušali da naprave skandal". Kako navodi, reč je o "politikantima koji su došli zbog predizborne kampanje, a ranije se nisu bavili tom temom". 
 
Prema njegovim rečima, za vreme vlade Vojislava Koštunice u Nemanjinoj 11 među portretima svih premijera Srbije centralno mesto zauzimao je portret Milana Nedića, "što im tada nije smetalo".
 
Funkcioner Demokratske stranke Balša Božović kaže da su "nenacistički i neofašistički" pokreti prošle godine "stidljivo" odali pomen Nediću, a da su ove godine ohrabreni, jer vlast u Srbiji nije primenila zakon koji izričito zabranjuje bilo kakve neofašističke skupove. 
 
Podsetio je i da su na današnji dan neonacisti ubili glumca Dragana Maksimovića, a da do danas niko nije osuđen, niti kažnjen. "Nećemo dozvoljavati u 21. veku da, nakon svega što se desilo tokom Drugog svetskog rata, nesmetano veličaju one koji su hapsili đake u Kragujevcu i vodili ih na streljanje, koji su hapsili naše sugrađane u Beogradu... Slobodan Beograd to pamti", kazao je Božović.
 
Liberalno demokratska partija posle skupa je saopštila je da su predstavnici te partije i kandidati za odbronike bili takođe na kontramitingu. 
 
Jedan od kandidata za odbornike LDP-a Đorđo Žujović rekao je da sloboda znači da svako ima prava da se okupi, da izražava svoje mišljenje i da se bori za svoje stavove – osim kada je reč o fašizmu. "Beograd nije grad fašizma i to nikada neće biti. Mi imamo dug prema stotinama hiljada žrtava nacizma i fašizma, i u ime tog duga smo se danas i okupili", rekao je Žujović.
  • limanac

    05.02.2018 09:00
    Nedića ne bi trebalo rehabilitovati. Radi se o čoveku koji je bio premijer okupirane Srbije. Treba se ugledati na Frnacusku koja je Maršala Petena za istu stvar osudila na smrt.

    @Dule
    Ukupni gubici cele Jugoslavije su bili milion i trideset hiljada ljudi. Podatak o 1,7 miliona žrtava je rezultat procene demografskog gubitka koja je sklepana odmah nakon rata kako bi SFRJ dobila što veću odštetu. Pošto su se na brzinu ispalili, komunisti su sve do raspada države 1991 morali da se drže cifre od 1,7 miliona.
    U tih milion poginulih se nalaze sve civilne žrtve, poginuli partizani i pobijene ustaše, četnici, folksdojčeri, kao i klasni neprijatelji streljani po kratkom postupku odmah nakon oslobođenja.

    Nažalost, nikada nije napravljena lista koja vojska je najviše doprinela ovoj zastrašujućoj cifri.

    Najverovatnije bi lista bila:

    1.Ustaše
    2.Nemci
    3.Partizani

    Svi ostali (Italijani, ljotićevci, JVuO, Bugari, Mađari, crnogorski separatisti) su za nekoliko redova veličina ispod navedene trojke.
  • @White Power

    05.02.2018 08:43
    Srbi van Srbije su mu i dosli glave. NJihovi potomci ga cerece i danas. Uostalo, tako je prosao i Sloba. "Izdao" je one koji su se dali u nevidjenu bezaniju. Tokom 90-ih vece sanse da poginu u Hrvatskoj i BiH su imali mobilisani Novosadjani, recimo, nego "ljuti Krajisnici" koji su svoje prkno sklomili na sigurno.
  • Roki

    05.02.2018 08:35
    @White Power
    Tvoj nickname dovoljno govori o tome kakva si moralna gromada... kao i taj satrap kojeg pokusavas da opravdas. Greske u prirodi se desavaju....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija