Savet bezbednosti razmatra izveštaj o radu UNMIK-a

U Njujorku se održava sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti razmatran najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN Antonia Gutereša o radu UNMIK-a.
Beograd će predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
 
Izveštaj pokriva period od 16. oktobra 2017. do 16. januara ove godine.
 
Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara UN, odnosno, izneće našu ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji i delovanju UNMIK-a, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. 
 
Gutereš je u redovnom izveštaju Savetu bezbednosti UN o Kosovu oštro kritikovao vlasti u Prištini, navodeći da su "nazadovali" procesi vezani za početak rada Specijalnog suda za zločine OVK i demarkaciju sa Crnom Gorom. Kao jedan od najvažnijih događaja u protekla tri meseca, on je izdvojio ubistvo Olivera Ivanovića. 
 
Gutereš je ukazao da se tokom 2017. godine na Kosovo vratilo 498 osoba, odnosno najmanje od 2000. godine. U izveštaju je naveo i da je u prethodna tri meseca na Kosovu vidljivo nezadovanje u ključnim oblastima, pre svega u nepristrasnoj primeni vladavine prava. 
 
"Nedavni pokušaji određenih poslanika da ukinu zakon o Specijalnom sudu i podriju kredibilitet te institucije je duboko razočaravajući. Pozivam političke lidere na Kosovu da pokažu punu privrženost pravdi i vladavini zakona", naveo je Gutereš u izveštaju, koji je objavljen na sajtu SB UN. 
 
On je dodao da je "formiranje Specijalnog suda i Tužilaštva ključni korak kojim Kosovo treba da pokaže iskrenu želju da podržava vladavinu prava". 
 
Kao drugi ključni događaj u prethodna tri meseca, šef UN naveo je ubistvo jednog od lidera Srba sa severa Olivera Ivanovića, navodeći da je ovo ubistvo izazvalo "šok i bes" na Kosovu i širem regionu. "Brzo otkrivanje odgovornih i njihovo privođenje pravdi ključni su faktori za održanje momentuma ka trajnom miru. 
 
"Pozdravljam uzdržanost političkih lidera posle ovog kukavičkog zločina, kao u odlučnost Beograda i Prištine da sarađuju i spreče raspirivanje političkih tenzija", naveo je Guteres. 
 
On je pozvao lidere u Beogradu i Prištini da nastave angažovanje i u 2018. godini u pravcu pune primene sporazuma postignutih u dijalogu uz posredovanje EU. 
 
Gutereš je upozorio, posle dugo vremena, na sporost procesa povratka prognanih, navodeći da se tokom 2017. godine na Kosovo vratilo svega 498 osoba - najmanje od 2000. godine, od kada se o ovom problemu izveštavaju ambasadori Saveta bezbednosti. 
 
Uz izveštaj generalnog sekretara UN priloženi su aneksi o radu Euleksa, ali i Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova u proteklom periodu. 
 
U izveštaju Specijalnog suda se kaže da se nastavlja istraga o izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope pod nazivom "Nehuman tretman ljudi i nelegalna trgovina ljudskim organima na Kosovu". 
 
"Bez obzira na pokušaje ukidanja ili menjanja specijalnog zakona, kancelarija specijalnog tužilaštva ostaje fokusirana na ispunjavanju svojih obaveza", navedeno je u aneksu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.