"Ko hoće u EU, da uskladi spoljnu politiku"

Komesar za proširenje EU Johanes Han ukazao je da zemlja koja želi da uđe u Evropsku uniju, mora da se uskladi sa njenom spoljnom politikom.
"Ko hoće u EU, da uskladi spoljnu politiku"
Foto: Pixabay
"Evropska unija ima pravila i drži ih se. Možete biti član samo ako se držite pravila i poštujete ih. U krajnjem se morate uskladiti sa spoljnom politikom EU, ali posle ulaska deo ste donošenja odluka", rekao je Han u razgovoru za televiziju N1.
 
Han je rekao da EU mora da bude samopouzdanija u vezi sa svojim mogućnostima, iako joj udeo stanovništva u svetu opada. "Tih šest ili sedam odsto svetskog stanovništva stvara 25 odsto svetske proizvodnje i 40 odsto globalnih socijalnih davanja. EU smatraju globalnom "mekom silom" ali građani to ne vide i nisu svesni toga", rekao je Han. 
 
Han je govorio posle dvodnevnih sastanaka u Beogradu sa zvaničnicima, predstavnicima opozicije i medija, nakon što je EU predstavila novu Strategiju proširenja na Zapadni Balkan. Kada je reč o procesu pridruživanja Srbije on je rekao da se o tome jeste pričalo jako dugo, ali da je Srbija počela pregovore skoro. 
 
Evropski komesar ocenio je da je potrebno da dođe do promene mentaliteta u regionu, da se ne bi razmišljalo samo u crno-beloj kategoriji, ili o pobednicima i gubitnicima. "Ne treba gledati na to kao da će neko nešto izgubiti, a neko dobiti", rekao je Han i dodao da kompromis nije izgubiti malo, već popustiti malo i odreći se nečega kako bi se na kraju dobilo nešto više. 
 
Han je rekao da se Unija svesno uzdržala od davanja datuma za okončanje dijaloga Beograda i Prištine i rekao da treba dati prostor uključenim stranama da nađu održivo pravno rešenje. "Na kraju reč je o kvalitetu a manje o brzini. Uvek kažem da ukoliko moram da biram onda neka bude kvalitet, isto važi i za dijalog", rekao je Han i ukazao da dijalog olakšava visoka predstavnica EU Federika Mogerini i izrazio očekivanje da će "već sledeće godine imati potrebno rešenje". 
 
Strategija ukazuje na evropsku perspektivu celog Zapadnog Balkana, pa i Kosovo treba da bude zainteresovano za pozitivan ishod dijaloga s Beogradom, rekao je Han. "Nije samo u interesu Srbije nego je i Kosovu u interesu da dođe do normalizacije odnosa sa Srbijom", rekao je Han. 
 
Evropski komesar je rekao da je ubistvo Olivera Ivanovića tragedija, ali i ukazao da bi pre nekoliko godina ovakav događaj podstakao nasilje. "Ovog puta predsednik Srbije i predsednik Kosova pozvali su jedan drugog i konačno pronašli vrlo razumnne umirujuće reči da bi mogli da izbegnu sukob", rekao je Han i ocenio da je to već rezultat evropske perspektive. 
 
"Jeste tragedija šta se desilo ali reakcija je ovog puta bila takva da možemo da kažemo da je bilo napretka", rekao je Han. On je rekao da i EU sada ima zadatak da ubedi svoje građane da im je korisno da se prošire, što bi se po njegovoj oceni moglo sumirati rečenicom "ili ćete izvesti stabilnost ili uvesti nestabilnost". 
 
Rekao je da je u interesu EU politički i ekonomski razvoj zemalja poput Bosne, inače će na granicama imati kriminalne i terorističke elemente koje "niko ne želi da vidi".
  • Kad tutori kažu

    09.02.2018 12:48
    Važi
    Evo, o'ma ćemo.
  • Lala

    09.02.2018 10:10
    'ocemo i dalje da se pravimo ludi da smo kao za EU a sve se radi zarad ruskih interesa.
  • Обсервер

    09.02.2018 09:39
    Зец
    Ражањ се спрема, а зец је још у шуми ! ПЕФЕРЕНДУМ ће да покаже мишљење већине. Знају они и то да заобиђу, па '''Демократским'' изгласавањем у Скупштини дођу до својих циљева, као што су и дошли од 5. октобра па до данас.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.