Preminuo Nebojša Glogovac

Glumac Nebojša Glogovac preminuo je jutros u 48. godini života.
Glogovac je 30. januara hitno primljen na Institut za onkologiju. Mediji su tada javili da je zdravstveno stanje glumca narušeno. 
 
Poznat je po brojnim ulogama na filmu, televiziji i u pozorištu za koje je dobio domaća i međunarodna priznanja.
 
Rođen je 30. avgusta 1969. u Trebinju. Porodica se iz Trebinja preselila u Opovo, a potom u Pančevo, 1977. godine. 
 
Posle srednje škole je upisao studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Nakon dve godine studija predomislio se i 1990. godine upisao glumu na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića.
 
Neke od uloga koje će ostati upamćene su u filmovima "Bure baruta", "Nebeska udica", "Munje", "Kad porastem biću Kengur", "Klopka", "Hadersfild", "Branio sam Mladu Bosnu", "Krugovi"...
 
Igrao je u serijama "Porodično blago", "Moj rođak sa sela", "Vratiće se rode", "Vojna akademija"...
 
Od 1996. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta gde je odigrao niz zapaženih uloga. Igrao je u predstavama "Sumnjivo lice", "Metamorfoze", "Hadersfild", "Šine", "Lutalica", "Lažni car Šćepan Mali", "Hamlet"...
 
Među kritičarima je važio za jednog od najboljih glumaca u regionu, a za svoj umetnički rad je dobio brojne nagrade i priznanja među kojima je i pet godišnjih nagrada njegovog matičnog pozorišta JDP-a.
 
Prošle godine je proglašen Evropskim glumcem godine na Film festivalu u Italiji. Dobio je nagrade za najboljeg glumca u filmu "Ustav Republike Hrvatske" na festivalima u Puli i Londonu kao i Gran pri na Filmskim susretima u Nišu.  
 
Izdvajaju se i Sterijina nagrada za ostavrenje u predstavi "Hadersfild", nagrada Grada Beograda za filmsku umetnost, Nagrada "Miloš Žutić", Statueta "David Štrbac", Nagrada "Branka i Mlađa Veselinović"...
 
Komemorativni skup posvećen Nebojši Glogovcu biće održan u ponedeljak, 12. februara u 11h u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Opelo u crkvi Sv. Nikole na Novom groblju u Beogradu počinje u 14h. Nebojša Glogovac biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana.
  • LIBELA

    11.02.2018 10:41
    Pitam se kakav mentalni sklop može da da negativan komentar kada neko izjavljuje saučešće porodici... Odgovor verovatno može dati samo psihijatar...
  • Sever Srbije

    10.02.2018 16:44
    CZ
    Vecna ti slava "Delijo" nas!
  • nikad nije

    10.02.2018 01:21
    gotovo
    https://www.youtube.com/watch?v=hLMGKz061hA

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.