Vlada Grčke traži od Srbije da menja zakon

Vlada Grčke zatražila je od vlasti u Srbiji da izmeni zakone koji se odnose na izvoz neopasnog otpada u druge zemlje jer se postojećim, koji je prošle godine promenjen, krše pravila slobodne trgovine, a samim tim i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, piše Danas.
U dopisu koji je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke naslovilo "non paper", što znači da se radi o nezvaničnom dokumentu, a koji je osim našem MSP upućen i na adresu Ministarstva za zaštitu životne sredine navodi se, između ostalog, da je u Srbiji "od maja 2017. došlo do izmena relevantne zakonske regulative, i to ne jednom", i to tako što je "postupak izdavanja dozvola za izvoz neopasnog otpada učinilo potpuno nasumičnim, ili čak dovelo do zastoja u izdavanju dozvola, a time i praktično onemogućeno izdavanje novih dozvola za izvoz".
 
U grčkom MSP izražavaju bojazan da je "donošenje takve odluke zasnovano na protekcionizmu" te da se novouvedenim merama krše principi slobodnog tržišta. "Nova regulativa može dovesti i do ozbiljnih ograničenja u spoljnoj trgovini, što smatramo da je u direktnom sukobu sa međunarodnom legislativom i propisima EU koji se primenjuju u Srbiji", navodi se u ovom dokumentu u koji je Danas imao uvid.
 
Grčko MSP podseća u ovom dopisu da SSP propisuje zabranu bilo kakvih količinskih ograničenja na izvoz kao i mera koje imaju isto dejstvo po stupanju na snagu Sporazuma.
 
Od velike važnosti je da se zakonska regulativa koja se odnosi na utvrđivanje kriterijuma i postupka za izdavanje dozvole za izvoz neopasnog otpada ponovo izmeni na način koji će omogućiti budući promet neopasnog otpada, ističe se, između ostalog, u ovom dokumentu.
 
U Ministarstvu za zaštitu životne sredine tokom jučerašnjeg dana Danas nije dobio odgovore na pitanje zbog čega je prošle godine zakonska regulativa menjana, kao i da li Srbija time, kako to tvrdi grčko ministarstvo, krši Sporazum i ugrožava slobodnu trgovinu. Naime, ovo ministarstvo je prošle godine u dva navrata menjalo Pravilnik o sadržini dokumentacije koja se podnosi uz zahtev za izdavanje dozvole za uvoz, izvoz i tranzit otpada. Najpre su u maju usvojene izmene ovog pravilnika sa šest članova, koji uvodi dodatnu dokumentaciju.
 
Naknadno, tokom leta, Pravilnik je još jednom promenjen, a Ministarstvo uvodi odredbu kojom je njima "na osnovu prikupljenih i podnetih podataka i dokumentacije za izvoz otpada" ostavljeno da utvrde da li, pre nego što ode za izvoz, "ima tehničkih pogodnosti, neophodnih mogućnosti i kapaciteta za ponovno iskorišćenje otpada u Republici Srbiji na ekološki ispravan i efikasan način". Dozvole, potvrde i dokaze koje je kao obavezne uvela prvim majskim izmenama Pravilnika, Ministarstvo je kasnije, u novoj reviziji dokumenta, izbacilo, navodi list Danas.
  • Brat

    09.02.2018 18:12
    Bratu
    Kakva su to braca kad traze ovo od nas ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija