EMS pravi novu regionalnu berzu struje

Elektromreža Srbije potpisala je Memorandum o razumevanju o stvaranju međuregionalne berze električne energije u regionu centralne i jugoistočne Evrope.
EMS pravi novu regionalnu berzu struje
Foto: Pixabay
Kako je saopšteno iz EMS-a, Memorandum je potpisan s predstavnicima Berze električne energije za jugoistočnu Evropu - SEEPEX, Evropske berze električne energije EPEX SPOT, Berze električne energije Mađarske - HUPX i mađarskog operatora prenosnog sistema MAVIR. 
 
Sporazum predviđa spajanje HUPX i SEEPEX, preduzeća koja su operatori organizovanog dan-unapred (spot) tržišta električne energije u Mađarskoj i Srbiji, uz zadržavanje snažne veze sa EPEX SPOT-om, kao vodećim nosiocem uspostavljanja jedinstvenog evropskog tržišta. EPEX SPOT, EMS i MAVIR naći će se u ulozi osnivačkih akcionara nove berze električne energije. 
 
Nova berza će koristiti usluge EPEX SPOT-a za obavljanje aktivnosti na dan-unapred tržištu, kao i aktivnosti na njegovom povezivanju. Sedište berze će biti u Budimpešti i Beogradu. 
 
Rokovi za puštanje u rad nove berze biće objavljeni u kasnijoj fazi realizacije projekta, a na završetak spajanja SEEPEX i HUPX uticaće svi važeći regulatorni i zakonski uslovi. 
 
Svih pet partnera saglasni su da potpisivanje sporazuma predstavlja bitan događaj kada je reč o integraciji regiona centralnozapadne Evrope sa regionom centralnoistočne Evrope. Osim toga, unapređenje saradnje operatora prenosnih sistema i berzi električne energije u regionu centralnozapadne, centralnoistočne i jugoistočne Evrope, biće i glavni pokretački faktor u predviđenoj saradnji i integraciji regiona jugoistočne Evrope sa jedinstvenim evropskim tržištem električne energije. 
 
Projekat ostaje otvoren za zainteresovane partnere koji bi želeli da se pridruže ovoj inicijativi, navodi se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.