Autobuskim stanicama do sutra rok da traže licencu ili postaju samo stajališta

Autobuske stanice u Srbiji koje do ponedeljka, 12. februara ne podnesu zahtev za dobijanje licence za pružanje staničnih usluga, postaće obična autobuska stajališta.
Autobuskim stanicama do sutra rok da traže licencu ili postaju samo stajališta
Foto: 021
Ministarstvo saobraćaja je do sada izdalo samo pet licenci, a skoro dve trećine autobuskih stanica u Srbiji zbog vlasničke strukture, neće moći ni da ih dobije.
 
Licencu pod rednim brojem 1 dobila je autobuska stanica u Vrnjačkoj Banji, čiji je vlasnik firma "Novi autoprevoz". Direktor Ivan Dunjić kaže za N1 da je osnovni kriterijum bio da se obezbedi vlasništvo nad autobuskom stanicom, ali da se to pokazalo kao veliki problem za čak 90 odsto stanica u Srbiji.
 
"To je veliki problem za mnoga javna preduzeća, jer nemaju u svom vlasništvu autobusku stanicu. Manji je problem u mestima gde lokalne samouprave imaju vlasništvo nad stanicama, jer je onda jednostavnije da se ono prebaci u vlasništvo preduzeća. Veliki je problem u slučajevima kada je država vlasnik ili ako je mešovito, kao što je to slučaj u Kraljevu, gde je i zgrada pod hipotekom, a firma u stečaju", rekao je Dunjić.
 
Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu za N1 da je samo pet autobuskih stanica u Srbiji dobilo licence za pružanje staničnih usluga.
 
"Nastavak obavljanja delatnosti omogućiće se svim privrednim subjektima koji već obavljaju delatnost staničnih usluga, ako do 12. februara podnesu zahtev za izdavanje licence za pružanje staničnih usluga. Oni koji ne podnesu zahtev, neće moći da nastave da pružaju i naplaćuju stanične usluge", navodi se u odgovoru ministarstva.
 
Autobuske stanice koje ne dobiju licencu, više neće moći da naplaćuju usluge ni prevoznicima ni putnicima. U prevodu, postaće stajališta za autobuse.
 
Opširnije o ovom problemu možete čitati OVDE.
  • Teroplan

    17.02.2018 21:53
    Teroplan.rs
    Sajt Subotice trans ima pretraživač reda vožnji... Online pretraživač reda voznje i online karte sa posebnim popustima mozete naći na sajtu www.teroplan.rs
  • gari

    12.02.2018 10:15
    @seljo
    Dobar si ti dečko, gari. :)
  • gari

    12.02.2018 10:13
    @Deks
    To stoji, moralo bi biti bolje, ali šta sad? Pošto nije bolje da nam bude gore?

    Slažem se, veb stranica bi mogla morala biti mobile friendly. I morala bi biti i na engleskom, nije da bi to bilo toliko teško. Ali za sad postoji takva kakva je, i bolja je od nikakve. Snaći ćemo se i na telefonima ovako za nuždu, a ko ne zna srpski snaći će se sa Google Translate ili nekim sličnim servisom.

    Ali nevezano od stranice. Imati broj telefona na koji se može stanica nazvati, bilo na srpskom bilo na engleskom. Mi smo ovde većinom Novosađani pa mnoge od nas ova priča ne dotiče, MAS će raditi, to je sigurno.

    Evo opet priča za Rumu koja nema autobusku stanicu. Prevoznik ne prodaje kartu u autobusu nego samo na stanicama. Ko hoće odande da se vozi ne može u Rumi da kupi kartu niti išta da se informiše. Kartu mora da kupi u Mitrovici ili u Novom Sadu, i odande mora i da se vozi jer ne zna ni da li bi vozač stao u Rumi.

    Da ne pričam o tome na šta stanica liči uveče kad neko sam čeka bus, ili treba kasno uveče da siđe na toj stanici koja baš i nije u centru grada.

    Šta se grbavite toliko za tu peronsku kartu, nije to razlog da se stanice gase. :/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.