Nakon kritika slogana za podsticanje rađanja, Ministarstvo odustalo od "nek zakmeči"

Nakon kritika ministarke Zorane Mihajlović i javnosti Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo da neće dodeliti nagrade za pobedničke slogane u kampanji podsticanja rađanja.
Nakon kritika slogana za podsticanje rađanja, Ministarstvo odustalo od "nek zakmeči"
Foto: Pixabay
Kako je saopšteno iz tog Ministarstva, Komisija je konstatovala da ni jedan od predloga ne zadovoljava potrebu da jedna poruka identifikuje složenost problema projektnog zadatka iz Javnog poziva, već da proglasi po dva dobitnika za sva tri mesta.
 
Ministarstvo kulture i informisanja, navodi se u saopštenju, smatra opravdanim deo kritike koje je javnost uputila tim rešenjima. 
 
"Izbor slogana za tu bitnu društvenu temu je veoma delikatna stvar i Ministarstvo kulture i informisanja ohrabruje i Savet za populacionu politiku i Komisiju da nastavi da radi na iznalaženju najkvalitetnijeg rešenja za tu važnu temu", navodi se u saopštenju. 
 
Podsetimo, Ministarstvo kulture i Savet za populacionu politiku objavili su u utorak izabrane slogane koji bi trebalo da podstaknu rađanje u Srbiji. Umesto tri, izabrano ih je šest, uglavnom se u njima koristi rima, a u nekima i imperativ. 
 
Prvo mesto dele slogani "Ljubav i beba - prvo što nam treba!" i "Rađaj, ne odgađaj!", na drugom mestu su "Mama - neću sama, tata - hoću brata" i "Dosta reči, nek zakmeči", a na trećem "Čuda se ne dešavaju. Čuda se rađaju" i "Nek se deca rađaju i lepe stvari događaju". 
 
Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović smatra da su izabrani slogani za podsticanje rađanja promašili temu i da su uvredljivi za žene. Prema rečima predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, slogani "javno sramote žene" i pokazuju nerazumevanje njihove uloge u Srbiji, ali i demografskih okolnosti. 
 
"Većina izabranih slogana u ovoj akciji jednostavno stavlja obavezu ženama, tačnije imperativ da rađaju decu što, uverena sam, može samo da izazove kontraefekat", navodi ona. 
 
Kako je istakla ministarka koja je i članica Vladine komisije za populacionu politiku, niko nema pravo da naređuje ženama da rađaju, niti da okrivi žene za stopu nataliteta i da ih doživljava kao nekakve mašine za rađanje.
  • postar

    14.02.2018 20:49
    A ne necete se tek tako izvući...

    Na svet je danas došao mali bot,
    Napravi ga poštar cici pa preskoči plot,
    Mali kmeči u oči te gleda,
    Zamisao je odmah pozadi i s preda.

    Naprednu ce mali serbiju da vodi,
    Od keša narod celi da oslobodi,
    Jer ne valja se kad narod ima para,
    Tad proradi inat i osili se fukara.

    Kmečaće samo botovska deca,
    Od sendviča ostaće im prednja dva keca,
    Ko zečevi kad pojedu, beže u rupe,
    a ti narode seci uši, krpi d.pe.
  • Wolf 359

    14.02.2018 20:05
    A pare za slogan? Pojela (plava) maca...Dok ima ovaca...
  • Savest

    14.02.2018 19:17
    Sram vas bilo
    Kada nahranimo decu sloganima baš će biti siti, a sada za AV glasaj i ti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.