Tabaković: Banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita

"Banke imaju pravo da zaračunavaju troškove obrade kredita, ali moraju da građane upoznaju sa svim elementima ugovora i rizicima", rekla je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.
Apelacioni sud u Beogradu doneo je prvu pravosnažnu presudu po kojoj banka nema pravo da naplaćuje trošak obrade kredita, odnosno proviziju za obradu kredita. Nakon toga usledila je još jedna presuda u korist klijenta.
 
Tabaković je rekla da poslovne banke, pored kamate, imaju pravo da naplate građanima troškove obrade kredita, ali da moraju da u ugovoru jasno navedu taj trošak. Ona je na pitanje novinara o presudi kojom je na tužbu jednog građanina sud doneo rešenje da banka nije imala pravo da naplati troškove obrade kredita, rekla da je posao NBS da kontroliše sprovođenje propisa o zaključenju ugovora. 
 
Pošto Zakon o bankama reguliše poslovanje banaka, a NBS ima regulatornu i nadzornu funkciju, ako bi se NBS mešala u rad banaka izašla bi, kako je rekla, iz svojih nadležnosti i to bi bilo suprotno slobodnom tržištu. 
 
NBS se, po rečima Tabaković, zalaže za ujednačavanje troškova obrade kredita kako bi bili "srazmerni uloženom trudu" da se odobri taj zajam. Ona je rekla da same banke propisuju metodologiju rizika odobravanja kredita i kada je utvrde i prezentuju moraju i da je poštuju.
  • Tako je

    17.02.2018 17:04
    @ EU standard

    Primenimo Eu standard i onda kada je u interesu gradjana Srbije, ne samo kao izgovor za povećanje cena komunalija.
    Primenimo EU standarde i kod bankarskih kredita.
  • EU standard

    16.02.2018 15:03
    Molim guvernerku za pojašnjenje ,koliko iznose kamate i koliko poslovne banke naplaćuju troškove obrade kredita u EU?
  • Smor

    15.02.2018 11:40
    Klijenti ništa ne znaju
    Kad u banku dođe neko ko sve pita za njega kažu da je "smor". E pa vi što ne pitate sve jer se niste prethodno informisali i vi što ne čitate šta ćete potpisati, vi ko "grlom u jagode" potisujte, plaćajte pa se naknadno pitajte šta koliko košta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.