"Da Ministarstvo pravde dostavi podatke o trošenju 70.000 evra za izradu zakona"

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je da je doneo rešenje kojim je naložio Ministarstvu pravde da dostavi informacije o utrošku 71.136 evra namenjenih za izradu novog Zakona.
"Da Ministarstvo pravde dostavi podatke o trošenju 70.000 evra za izradu zakona"
Foto: Pixabay
Kako je saopštio, rešenjem se nalaže Ministarstvu pravde da tražiocu informacija, SHARE Fondaciji iz Beograda, u roku od tri dana dostavi informacije o utrošku novca namenjenog za izradu novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Poverenik je naložio da se dostave i informacije o rokovima za izradu novog zakona, o ugovorima o angažmanu članova radne grupe ili drugih eksperata, iznosu isplaćenih naknada, kao i informacije o ugovornim obavezama angažovanih lica, njihovim izveštajima i informacije o oceni njihovih rezultata.
 
Ministarstvo pravde nije postupilo po zahtevu tražioca informacija, niti je nakon podnošenja žalbe na bilo kakav način objasnilo ignorisanje zahteva, čime je učinilo prekršaj. Poverenik je ocenio da je zabrinjavajuće i to da se povodom pristupa ovakvim informacijama koje su očigledno nesporan predmet interesovanja javnosti, mora pokretati postupak kod Poverenika.
 
Poverenik takođe ocenjuje da su, ne samo konkretan slučaj, nego i niz nepoznanica, odnosno gotovo potpuno odsustvo pouzdanih informacija u vezi sa aktivnostima na pripremi nacrta novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, apsolutno nepoželjni i štetni. Kako navodi, iako je javna rasprava okončana još pre mesec dana, a na tekst stavljen izuzetno veliki broj primedbi, Ministarstvo pravde nije objavilo izveštaj o javnoj raspravi.
 
"Veliki značaj Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i nužnost njegovog donošenja zahteva neuporedivo adekvatniji odnos nadležnih", navodi se u saopštenju.
 
Poverenik podseća da je u dva navrata pokušao da pomogne, pripremivši kompletan model novog zakona koji je bio široko podržan od stručne javnosti, koji je stavio Ministarstvu pravde i Vladi na raspolaganje, ali da pomoć nije prihvaćena, a da su potpuno izostale informacije zbog čega. Umesto toga, kako navodi, "na javnu raspavu je stavljen nacrt koji je u svakom pogledu, počevši od koncepcijskog, pa do elementarno pravno-tehničkog aspekta, ispod prihvatljivog nivoa i praktično neprimenljiv".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija