Ministarstvo zdravlja javno objavljuje koje ustanove ne rade svoj posao

Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje objavljivaće svakog petka na svojim sajtovima spisak zdravstvenih ustanova koje ne obezbeđuju dovoljan broj termina za preglede preko IZIS-a, ali i onih koje ne ažuriraju liste čekanja.
Ministarstvo zdravlja javno objavljuje koje ustanove ne rade svoj posao
Foto: 021.rs
Kako piše "Blic", tako će bolnice i domovi zdravlja koji, prema evidenciji RFZO, neredovno ažuriraju liste čekanja, biti javno obelodanjeni, a iz Ministarstva zdravlja kažu da je ovo samo početak strategije za uređenje zdravstvenog sistema države.
 
"Ideja je da se svi planovi koje je ministarstvo zacrtalo doslovce i sprovode, odnosno da se smanje liste čekanja, kao i da se zakazivanje kroz Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) sprovodi onako kako je planirano", objašnjavaju u ministarstvu.
 
Pravljenje i objavljivanje spiska zdravstvenih ustanova koje tu odluku ne poštuju biće kontinuirano ponavljano jednom nedeljno, sve dok se, prema tvrdnjama iz ministarstva, svi ne dovedu u red.
 
"Kada kroz ovaj metod uvidimo da neka zdravstvena ustanova zaista ne radi svoj posao, biće uvedene i druge mere sankcionisanja ovog problema. Stvar je direktora tih ustanova da sprovode politiku ministarstva, a ako to ne poštuju, naravno da će biti posledica i po njih i po ustanovu koju predstavljaju", dodaju u Ministarstvu zdravlja.
 
Prema podacima sa sajta RFZO, zdravstvena ustanova koja, ni pored nekoliko upozorenja koje je već dobila, ne ažurira podatke na listi čekanja jeste Opšta bolnica Smederevo, koja u aplikaciji RFZO trenutno ima crveni indikator. Da ova praksa ima pozitivan uticaj na zdravstvo u Srbiji pokazuje i podatak da se broj usluga koje su pružene građanima koji su na listi čekanja za sedam dana gotovo duplirao. Osmog februara ta brojka iznosila je 1.472 pacijenta, dok je 14. februara broj porastao na čak 3.029 lica, navodi beogradski list.
 
"Takođe, pregled za gama nož sada može da se zakaže 'danas za sutra'. Do skoro su se sakupljale pare da bi se samo i otišlo na pregled, a sada, u okviru IZIS-a, pregled je besplatan i može odmah da se zakaže. Mi smo jedina država regiona koja će imati o trošku zdravstvenog osiguranja gama nož i sajber-nož, kada bude gotov", zaključuju u Ministarstvu zdravlja.
  • Lider nad

    17.02.2018 19:51
    Liderima
    Tako je to u lideru.
  • Nervirach

    17.02.2018 17:22
    A da prvo stave koje rade? Bio bi manji spisak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija