Srpski pasoš dobilo 2.200 stranaca

U poslednjih pet godina je blizu 2.200 ljudi tražilo pasoš Republike Srbije, što je gotovo za trećinu više u odnosu na period do 2013. godine.
Iako u Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da ne vode evidenciju o broju podnetih zahteva za sticanje državljanstva po nacionalnosti, srpsku putnu ispravu, pored građana iz bivših republika SFRJ, najviše traže stranci iz Azije, zapadne Evrope...Stranci uzimaju srpsko državljanstvo uglavnom zbog brakova s "našima", ali nisu retki ni oni koji to rade zbog školovanja ili posla.
 
"Zakonom o državljanstvu Republike Srbije predviđeno je da se državljanstvo naše zemlje stiže poreklom, rođenjem, prijemom i po međunarodnim ugovorima", navode za "Novosti" u MUP.
 
Da bi jedan stranac postao naš sunarodnik, potrebno je da bude punoletan i poslovno sposoban. Osim toga, pre podnošenja zahteva mora da ima najmanje tri godine prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, otpust iz stranog državljanstva, kao i potpisanu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom. Na "crvenu knjižicu" se čeka između 30 i 60 dana.
 
"O zahtevu za izdavanje putne isprave nadležni organ je dužan da se izjasni u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva, odnosno 60 dana ako je zahtev podnet preko diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije", kažu za beogradski list u MUP.
 
Pasoš se izdaje u periodu od dva do tri dana kada je u pitanju Beograd, i do sedam dana u unutrašnjosti. Ipak, mnogi poznati stranci su dobili srpsko državljanstvo po skraćenom postupku, jer imaju određen ekonomski, kulturni, sportski ili naučni značaj za Republiku Srbiju. U takvim slučajevima, umesto MUP-a, odlučuje srpska vlada.
 
U poređenju s propisima za prijem u državljanstvo drugih zemalja, srpski spadaju u liberalnije. Na rang-listi pasoša, urađenoj prema broju zemalja u koje vlasnik može da ide bez vize, Srbija je zauzela 41. mesto u svetu, jer isprava omogućava slobodan odlazak u 119 zemalja, rezultati su "Henli pasport indeksa" za 2018. godinu.
 
Britanski glumac Rejf Fajns se od septembra diči srpskim pasošem, jer je, kako je tada izjavila premijerka Ana Brnabić, svojim angažmanom u svetu na najlepši mogući način promovisao našu zemlju, kulturu i ljude. Pre Fajnsa, državljanstvo Srbije su dobili holivudski glumac Stiven Sigal, baletski igrač Sergej Polunjin, fudbaler Gabrijel Kleverson Kordova Kleo, bivši košarkaši Crvene zvezde Demarkus Nelson i Čarls Denkins, kao i ruski džudista Aleksej Nefedov.
 
Da se postupak dobijanja isprava ne odvija tako brzo, čak i kad su poznati u pitanju, pokazuju primeri Arnoa Gujona i pokojnog reditelja Timotija Džona Bajforda. Francuski humanitarac Gujon je čekao više od decenije na srpsko državljanstvo, iako je deset godina imao organizaciju "Solidarnost za Kosovo" i ženu Srpkinju. Bajford, reditelj kultnih dečjih emisija "Neven" i "Poletarac" i jedan od osnivača programa za najmlađe na RTS, na pasoš Srbije je čekao 33 godine, iako je sve vreme živeo u Beogradu, sa suprugom Srpkinjom i decom.
 
Bivšoj srpskoj snahi, poznatoj manekenki Adrijani Limi, pred kamerama su obećali srpski pasoš i državljanstvo. Međutim, putnu ispravu sa srpskim grbom Lima nikad nije dobila jer je razvod od košarkaša Marka Jarića bio brži od naše administracije.
 
Velika zainteresovanost za državljanstvo i pasoše Srbije vlada u Republici Srpskoj. Tamo je od 2014. godine, otkad traje izdavanje srpske putne isprave u Generalnom konzulatu u Banjaluci, isporučeno oko 5.000 pasoša.
  • @G

    19.02.2018 10:22
    Fasista nisam ali znam sta su pomogli sa zapada, tokom puno godina, dok vi nemate odgovor na moje pitanje, pa zato kontrirate ko malo dete. rusija nas je uvek tretirala kao gomilu nesrecno zaljubljenih tinejdzerki koje trce za osobom koju obozavaju
  • G

    19.02.2018 09:35
    @jvry - ni milijardu Srba na Zapadu gospodine ne može da opravda ijedan jedini zločin Zapada prema bilo kome pa ni prema Srbiji. Drugim rečima, to što recimo u mom delu grada živi više stanovnika nego u vašem meni ne daje nikakvo pravo da dođem u vaš kraj i razbijem vašu glupu glavu.
    @@G - kao iskusan fašista, navedite mi kakvu smo to značajnu pomoć dobili od Zapada u poslednjih 20 godina i moliću vas da ne zaboravite da od toga oduzmete i istovremenu štetu koju su nam isti napravili.
    @yyyxx - da li vi volite i podržavate ratne zločince?
  • ex chapman

    19.02.2018 08:51
    pacijenti
    to su sve pacijenti - il' za Kovin il' za Mitrovicu :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.