Pojedini vozači autobusa na ekskurzije kreću pijani

Sedamnaest vozača autobusa tokom 2017. godine isključeno je iz saobraćaja neposredno pre polaska na ekskurziju, dok su dvojica isključena tokom putovanja, zbog saobraćajnih prekršaja u toku ekskurzije.
Pojedini vozači autobusa na ekskurzije kreću pijani
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Razlozi su uglavnom alkohol i prekoračenje vremena predviđenog za vožnju", navodi za "Blic" Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije.
 
Ovo su rezultati opsežne kontrole ispravnosti autobusa i sposobnosti vozača, koju je policija prošle godine sprovela kada su u pitanju ekskurzije. Prema podacima MUP-a, tokom 2017. pregledano je 16.058 autobusa.
 
"Direktori škola su u obavezi da najkasnije 48 sati pre putovanja obaveste policiju o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju angažovanih autobusa i broju prijavljenih učenika", objašnjavaju u MUP-u i dodaju da se kontrola sprovodi i u slučaju kad direktori škola propuste da policiju obaveste o putovanju, a nadležna organizaciona jedinica ministarstva raspolaže saznanjima da se vrši prevoz dece autobusom.
 
Kada saobraćajna policija dođe na lice mesta, ona proverava da li vozač poseduje vozačku dozvolu i lekarsko uverenje, vrši se alkotestiranje, a zatim proverava i kartica njegovih aktivnosti i odmora za tekući mesec, ali i prethodnih 28 dana. Vrši se i temeljna kontrola autobusa, posedovanja neophodnih dokumenata, nalepnica i opreme. Čak i kada autobus ima uverenje da je tehnički ispravan, saobraćajna policija može da ga pošalje na vanredni pregled ukoliko smatra da ima potrebe za tim.
 
I tu je policija prošle godine našla niz nepravilnosti.
 
"Na vanredni tehnički pregled upućeno je sedam autobusa, pri čemu su kod šest utvrđene nepravilnosti. Zbog tehničke neispravnosti iz saobraćaja su isključena dva autobusa u toku same ekskurzije", navode za beogradski list u MUP-u.
  • Vera

    19.02.2018 12:46
    Neodgovornost
    Pitanje je koliko je autobusa kontrolisano, pošto je sigurno da svih 19.000 nisu. Kako je komentator" HMT" (Očigledno ponosni vozač autobusa), došao do 1/1000 ako nema pojma koliko je autobusa kontrolisano? Ako je obavljena kontrola na 19 autobusa, onda 100% vozača pije dok vozi...
    Tih 19 autobusa je prevozilo skoro 900 dece koje su vozači stavili u životnu opasnost,. a za "HMT" komentatora je to beznačajno? Da li bi tako rezonovao da je njegovo dete bilo u jednom od tih autobusa?
    Kad se pročita izjava "VOZAČA" autobusa kome treba alkohola da bi bio smiren, jasno je da se radi o zavisniku od alkohola.
    Nadajmo se da su svima koji su bili pod uticajem alkohola trajno oduzete dozvole i da su platili, kao i njihove firme, visoke kazne.
    Nadajmo se da su ove izjave vozača pročitali i nadležni iz policije i da će sve če pooštriti kontrole i da će konačno, oni koji ne mogu bez alkohola ostati u svojim kućama,pre no što završe u zatvorima.
  • emI

    19.02.2018 12:17
    Pre će biti da pojedini vozači autobusa na ekskurzije kreću TREZNI!
  • Grand Parada

    19.02.2018 12:10
    Kakva drzava takvi i vozaci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.