Jura gradi novi pogon u Leskovcu

U toku je gradnja nove fabrike korejske kompanije Jura (Yura) u Leskovcu, u koju će biti uloženo oko 40 miliona evra.
Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je prilikom predstavljanja nove opreme za sterilizaciju u leskovačkoj bolnici, izjavio da će korejski investitor graditi ogromnu "hirušku salu" koja će, prema njegovim rečima, biti jedna od najmodernijih u Evropi.
 
"Jura sada pravi fabriku od 40 miliona evra, od koje pravi nešto slično sterilizatoru, odnosno prave 'hirušku salu' od 900 metara gde prašine ne sme da bude ni u tragu. To postrojenje biće medu najmodernijim u Evropi", rekao je Cvetanović, a prenosi Jugmedia.
 
On je, navode, najavio i skoru donaciju Jure za Opštu Bolnicu, Dom zdravlja i Gimnaziju u vrednosti od 5,5 miliona dinara.
 
Ranije je, piše portal, bilo nagoveštaja da će se u novoj fabrici kompanije Jura proizvoditi sofisticirani proizvodi i da će biti mesta za pretežno visokoobrazovane kadrove.
 
Podsetimo, kompanija Jura koja ima pogone u Nišu, Rači i Leskovcu, a u javnosti je postala poznata nakon što su pojedini radnici štrajkovali zbog toga što nisu mogli da dobiju jedan neradni dan koji im pripada po zakonu, ali i zbog fizičkog i mentalnog zlostavljanja, na koje niko u vlasti nije reagovao. Prema tvrdnjama sindikalaca, radnicima nije bilo dozvoljeno da odu u toalet, nego im je savetovano da nose pelene. Takođe, dve radnice koje su obolele od raka ostale su bez posla.
 
Ugovori o radu koji ne sadrže iznos osnovne zarade, imaju neutvrđen raspored radnog vremena, u njima ne postoje odluke o korišćenju pauza, porodiljama na odsustvu se ne uručuju obračuni plata, ne vodi se evidencija zarada... To je samo deo nedostataka koje su inspektori rada utvrdili kontrolišući sedište kompanije. Inspekcija je u proteklih nekoliko godina izvršila 31 nadzor u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, a od tog broja samo u poslednje dve godine obavljene su 24 kontrole, što redovne, što kontrole po zahtevu zaposlenih zbog otkaza ili upozorenja pred otkaz.
 
Inače, "Jura" je 2013. godine Inspekciji rada poklonila automobile.
  • N.Sad

    19.02.2018 22:02
    @UZAS Ti samo cekaj penziju od bake, deke itd da mozes otici na kaficu. Svi kukali da nema posla a sad kad ima niko nece da radi barem u N.Sadu.Lir i nekadasnji Delfi svakodnevno primaju radnike i ne mogu ih dovoljno naci. Nece niko da radi za 300 evra, radje lezi kuci i ceka bakinu i dekinu penziju.PARAZITI
  • PERICA ###

    19.02.2018 13:21
    FABRIKA,KOJA CRNA FABRIKA!?
    Pa takve i slične Posliće,mi smo radili preko Kučne Radinosti pre 50 godina!
    U garaži! A,Sad naše vođe plačaju koje kakvom Strancu i mi mu izgradimo
    "FABRIK" za maltretiranje ne SNSovaca!Bivših Radikala!?
  • užas

    19.02.2018 12:07
    Dokaz propasti. Da smo ekonomski ojačali, preselili bi postojeće fabrike u neku siromašniju zemlju, a oni otvaraju nove. Znaci ovde je i dalje najjeftinija radna snaga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.