Reporteri bez granica: Srbija ne ispunjava uslove da se priključi EU

U Srbiji se danas ne poštuje sloboda štampe niti pravna država, ocenila je predstavnica Reportera bez granica Polin Ades Mevel, komentarišući slučaj belgijskog novinara Filipa Bertenšana, kome je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije prvo uskratilo dozvolu za boravak, pa potom odobrilo.
Reporteri bez granica: Srbija ne ispunjava uslove da se priključi EU
Foto: Medija centar Beograd
Mevel je ukazala da bi Bertenšan trebalo da zna šta su bili razlozi zbog kojih mu je MUP prvobitno uskratio dozvolu boravka u Srbiji. 
 
"Srbija danas ne ispunjava uslove da se priključi Evropskoj uniji i Reporteri bez granica će to istaći u evropskim institucijama", napomenula je Mevel.
 
U Srbiji je, smatra ona, malo nezavisnih medija, a prema informacijama koje ona ima, svakodnevno se pogoršava položaj novinara. Zatražila je od srpskih vlasti i da osude tabloide i televizije koji izvrću izjave novinara i na taj način ih izlažu pretnjama.
 
Filip Bertenšan je pozdravio pozitivno rešenje svog zahteva za produženje boravka u Srbiji, navodeći da su on i njegova supruga, državljanka Srbije, strahovali i živeli u neizvesnosti posle odbijanja MUP da mu se produži boravak u Srbiji. On je rekao da deset godina radi kao izveštač iz Srbije i regiona i da se u svojim tekstovima ponaša nepristrasno i iskreno prema čitaocima. 
 
Govoreći o situaciji u Srbiji, ukazao je i da mu se čini da su novinari u javnosti često izloženi uvredama. On je citirao i deo izveštaja Evropske komisije o Srbiji u kome se ukazuje na problem organizovanog kriminala, korupcije i jakog upliva politike u medije.
 
Advokat Mihajlo Pavlović, koji je zastupao belgijskog dopisnika, rekao je da ni u jednom slučaju MUP nije obrazložio svoje odluke o zahtevu za produžetak boravišne vize. Pavlović smatra da je u pitanju "kafkijanski proces" protiv čoveka koji ispunjava uslove za dobijanje i stalnog boravišta imajući u vidu da je u braku sa srpskom državljankom i da imaju dete, kao i da deset godina izveštava iz Srbije.
 
Prema njegovim rečima, Uprava MUP za strance odbila je da Bertenšanu produži dozvolu boravka nakon što su sa belgijskim novinarem razgovarali službenici Bezbednosno-informativne agencije, ali da nije preciziran razlog.
 
Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić je rekao da ga je kao građanina sramota što se slučaj poput ovog dešava u Srbiji. On je naveo da je prilikom jednog susreta savetovao Bertenšanu da se obrati javnosti zbog uskraćivanja vize, ali da je belgijski novinar imao više poverenja u srpske institucije i da je želeo da ide korak po korak.
 
"Taj korak po korak je doveo do toga da čoveku treći put uskrate vizu bez obrazloženja, pozivajući se na diskreciono pravo", zaključio je Lekić.
  • o slobodi stampe

    21.02.2018 09:37
    vecina dnevne stampe je i porno ima tu svega a slobode ima i previse sto se laprdanja tice.
    Pravo e jednosmerno.Uglavnom.
  • NMT

    21.02.2018 08:21
    Svaka država ima pravo da nekom uskrati ili ne izda vizu bez obrzloženja pa i naša. Bar mi smo se navikli da su nam vize uskraćivali zbog kojekakvih gluposti ili za iste tražili dlaku u jajetu.
    Sad kada je čak i zapretio sad mu ne treba dati vizu više nikad i tačka.
    Sa druge strane za ulazak u EU nisu bili ni spremni ni bolji od nas ni Portugal ni Hrvatska ni Grčka ni Slovačka ni Mađarska a o Rumuniji i Bugarskoj gde je većina stvari i dana danas gora nego kod nas da ni ne govorimo.
    Ulazak u EU je samo politička volja a ove gluposti poput poglavlja kojekakvih je zabava za narod.
  • Gubernija

    21.02.2018 07:17
    majcica rosija
    Niti ce ih ikada ispuniti .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.