Ambasada SAD ne može da komentariše hapšenje Amerikanaca u Beogradu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu upoznata je sa navodima o privođenju dva američka državljanina u Srbiji, ali nije u mogućnosti da detaljnije komentariše taj slučaj, "iz razloga vezanih za privatnost".
Ambasada SAD ne može da komentariše hapšenje Amerikanaca u Beogradu
Foto: Pixabay
To se navodi u odgovoru Ambasade SAD na pitanje o hapšenju dva američka državljanina u Beogradu, koji su, uz dve Ukrajinke, dronom snimali objekat "starog Generalštaba", u kojem su sada smeštene vojne bezbednosne agencije. Ambasada istovremeno ističe da je "bezbednost i sigurnost građana SAD na prekomorskim teritorijama jedan od njenih najviših prioriteta".
 
"Kada je američki državljanin uhapšen na prekomorskoj teritoriji, nastojimo da ga posetimo što je pre moguće", navodi se u odgovoru Ambasade.
 
Više javno tužilaštvo preuzelo je juče slučaj i naložilo prikupljanje potrebnih obaveštenja, rečeno je u tom tužilaštvu. Krivične prijave policija za sada nije podnela ni protiv jedne osobe.
 
Dva Amerikanca i dve Ukrajinke uhapšeni su u nedelju, u vojnom skladištu na Fruškoj gori istog dana uhapšeni su Britanka i Avganistanac sa italijanskim pasošem, a vojna policija privela je i dve osobe iz Španije zbog neovlašćenog ulaska u kasarnu u Petrovaradinu.
 
Pozivajući se na izvore u vrhu bezbednosnih struktura Srbije, "Novosti" su u utorak pisale da su državljani SAD i Ukrajine izjavili da su dron podigli zbog snimanja dokumentarnog filma o posledicama američkih vojnih intervencija u svetu po decu iz bombardovanih područja. Oni su rekli da pripadaju nevladinoj organizaciji iz Kalifornije, koja se bori za obelodanjivanje istine o vojnim intervencijama u svetu.
 
"Njihov dron je bio komercijalni, ali sa kamerom izuzetno visoke rezolucije", rekao je neimenovani sagovornik lista. Pomoću ovog uređaja oni su napravili dvominutni snimak ruševina iz 1999. godine, ali i detalje zgrade Starog generalštaba, gde su sedišta vojnih obaveštajnih službi.
  • Dno dna

    21.02.2018 23:02
    Nikad vakcina!
    Aha sad je jasnije, oni se bore protiv njihove vlade i zalažu za istinu o bombardovanjima i zločinima koje je njihova država učinila po svetu a ovi naši rade upravo za američku vladu i morali su po nalogu CIA da ih uhapse.
    Svakako smo znali da smo sprdanj od države, nije to ništa novo.
  • Maxa

    21.02.2018 21:18
    Da li je sljam iz bezbednosnih sluzbi cuo ikada za SATELIT ?
    Mesecno raportiraju Americkoj Ambasadi, a tu glume neku silu i hapse civile.
  • Мунгос

    21.02.2018 20:58
    Имам предлог.
    Американце осудити, а Украјинке помиловати.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.