Kažnjena za plagiranje naučnih radova

Redovna profesorka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Lidija Radenović dobila je javnu osudu zbog plagiranja i autoplagiranja naučnih radova, pišu "Novosti".
Kažnjena za plagiranje naučnih radova
Foto: Pixabay
Kako navodi beorgadski list, ovo je prva kazna koja je doneta za plagijat otkada je Univerzitet u Beogradu usvojio Pravilnik o utvrđivanju neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova. Odluku je doneo Biološki fakultet, nakon čega se prof. Radenović žalila Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu.
 
Odbor na čelu sa prof. dr Dragorom Hiberom žalbu je odbacio kao neosnovanu.
 
Javna osuda, treća po težini kazna za plagiranje, pročitana je u sredu na sednici Senata UB, a biće prosleđena svim fakultetima i objavljena u Glasniku UB i na sajtu univerziteta.
 
"Ovo je poruka da svako može da pogreši, ali da mora da ima posledice za tu grešku. Pre svega ovo je poruka mladima da etički principi moraju da se poštuju i da to izdvaja akademsku zajednicu od drugih. Koleginica je tokom desetak godina autoplagirala radove, jedan isti ili vrlo sličan rad slat je u veći broj časopisa. Nije bilo elemenata za otpuštanja sa posla. Ona je birana za redovnog profesora 2011. godine, ali je i bez ovih radova imala ispunjene uslove za to zvanje", izjavio je novinarima prof. dr Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta, čijim potpisom je potvrđena procena stručnih komisija o prekršaju prof. Radenović i doneta odluka o njenoj javnoj osudi.
 
Prof. Tomanović objašnjava da zakon ne dozvoljava da plagijatori budu ponovo birani u ista ili viša zvanja - docenta, vanrednog ili redovnog profesora, na primer, ali kako je reč o redovnom profesoru, ona već ima najviše zvanje, tako da nema više izbora.
 
Slučaj profesorke Radenović gotovo tri godine čekao je epilog. Prema starim pravilima o tome je odlučivano na univerzitetu. Kada je donet novi pravilnik o profesionalnoj etici, postupanje po ovakvim prijavama prepušteno je fakultetima, pa je Biološki fakultet potom rešio ovaj slučaj.
  • Gladius et anus

    22.02.2018 10:39
    Maximus
    Чему овакве вести? Нико од лажних доктора неће се бавити науком, као што се и огроман број професора на факултетима не бави научним радом него се бави згртањем пара и разноразним малверзацијама. Докторат у Србиленду већ деценијама нема никакву важност јер, не заборавимо, најважнија је партијска књижица и партијска ангажованост...
  • Joca

    22.02.2018 10:17
    VPŠ
    A šta je sa spornim doktoratima na Viskoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu?
  • ex chapman

    22.02.2018 10:01
    tako treba
    tako joj i treba, kad se nije na vreme učlanila...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.