Odobreno izručenje Australijanaca uhapšenih u Beogradu zbog droge

Specijalni sud odobrio je izručenje Australiji njenih državljana Tristana Votersa i Rohana Arnolda, osumnjičenih za međunarodni šverc droge.
Odobreno izručenje Australijanaca uhapšenih u Beogradu zbog droge
Foto: Pixabay
Sredinom januara policija je u Beogradu uhapsila trojicu australijskih državljana i jednog državljanina Libana, pod sumnjom da su deo organizovane kriminalne grupe. Hapšenje je usledilo nakon devet meseci istrage, a uhapšeni su osumnjičeni za krijumčarenje kokaina. Grupa je uhapšena u beogradskom hotelu "Metropol". 
 
Voters ima pravo žalbe Apelacionom sudu na ovo rešenje, dok se Arnold saglasio sa izručenjem Australiji i praktično odrekao prava na žalbu, pa će njegova ekstradicija biti sprovedena po skraćenom postupku. Konačnu odluku o izručenju obojice u svakom slučaju donosi ministar pravde Srbije, kome je Australija dostavila molbu za izručenje. 
 
Australija Votersa traži zbog krivičnih dela iz Krivičnog zakona Konomvelta: "uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju", zatim "zavera za uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju" i "zavera za posedovanje ilegalno uvezene komercijalne količine granično kontrolisane droge". 
 
Arnolda traži zbog krivičnih dela iz Krivičnog zakona Konomvelta: "uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju", "zavera za uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju", zatim "zavera za posedovanje ilegalno uvezene granično kontrolisane droge", "pokušaj da se uveze komercijalna količina granično kontrolisane droge u Australiju i pokušaj posedovanja komercijalne količine ilegalno uvezene granično kontrolisane droge. 
 
Voters i Arnold nalaze se u u ekstradicionom pritvoru koji im je odredio Specijalni sud 24. januara, nakon prijema međunarodnog naloga za hapšenje (poternica) koji je za njima izdao Interpol u Kanberi. Prvih osam dana od hapšenja, 16. januara, bili su smešteni u Prihvatilištu za strance, a nakon odluke suda, prebačeni su u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu. 
 
Trećeg uhapšenog u akciji u Metropolu, Dejvida Kembela (48) takođe traži Interpol u Kamberi, ali molba za njegovo izručenje još nije stigla Ministarstvu pravde Srbije. Kembelu je, međutim, nakon hapšenja u Metropolu određen pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bekstva, jer je neovlašćeno nosio pištolj. 
 
Prema policijskom saopštenju nakon hapšenja, istraga protiv njih je počela u aprilu 2017. godine, kada je u luku Sidnej iz Kine stigao kontejner sa čeličnim cevima u čijim šupljinama je pronađeno 1.280 kilograma kokaina, koji je bio spakovan u 2.576 paketa. Zaplenjeni narkotici su bili odlične čistoće, a njihova tržišna vrednost je procenjena na 500 miliona australijskih dolara.
  • D

    22.02.2018 15:22
    A Perišić...
    Njega nam nisu isporučili...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.