Državnom revizoru istekao mandat, a ispunio uslov i za starosnu penziju

Glavnom državnom revizoru Radoslavu Sretenoviću drugi petogodišnji mandat istekao je još u septembru, a imenovanje novog još nije na vidiku.
Državnom revizoru istekao mandat, a ispunio uslov i za starosnu penziju
Foto: Medija centar Beograd
Problem se ovih dana usložnjava, jer je revizor danas ispunio uslov za starosnu penziju, pa je pitanje da li će od ponedeljka imati ko da potpisuje rešenja te institucije. 
 
"Kako Zakon o DRI nalaže, šest meseci pre isteka mendata obavestio sam o tome Skupštinu, a prema mojim saznanjima, procedura za izbor novog glavnog državnog revizora pokrenuta je i do 5. marta bi parlamentarne partije trebalo da prijave kandidate. U međuvremenu, do blokade institucije zbog neimenovanja novog reizora neće doći, jer prema članu 20 Zakona o DRI, ako članu Saveta, a glavni državni revizor je to po funkciji, istekne mandat, on ostaje na tom mestu do izbora novog člana", kaže Sretenović za Danas.
 
Ipak, mala komplikacija u ovom slučaju jeste to što je revizoru ne samo istekao mandat, nego je i ispunio uslov za starosnu penziju u koju bi po sili zakona, sa navršenih 65 godina, već od ponedeljka morao da ode. Prema članu 21 istog zakona, taj uslov je razlog da članu Saveta prestane mandat pre roka na koji je izabran. Ta odredba već je bila primenjena ranije, kada su rešenja o penzionisanju dobila dva člana Saveta, iako im mandat u to vreme još uvek nije istekao.
 
Upravo to postupanje razlog je što se u medijima i političkim krugovima već neko vreme spekuliše ko su pretendenti za mesto generalnog državnog revizora, atraktivno pre svega zbog plate, koja dostiže 348.000 dinara. Ali, poželjnosti te funkcije doprinosi i moć institucije koju su, zamerajući još jesenas Srbiji to što nije izabrala novog revizora, predstavnici Evropske komisije svrstali na peto mesto po značaju - posle predsednika države, premijera, predsednika Skupštine i predstavnika Ustavnog suda. Naravno, uslov za takav rejting je nezavisnost i neprikosnovenost revizija, ali i stručna javnost nije sigurna da je to u Srbiji postignuto. Zameraju da u radu DRI ima selektivnosti koja je posledica političkog uticaja, a potiče iz načina izbora članova Saveta, koje ne predlažu profesionalna udruženja ili akademska zajednica, već partije.
 
"Nepravilnosti koje je prilikom revizija otkrila DRI za ovih 10 godina, koliko taj institut postoji, daleko su od očekivanja stručne javnosti, posebno u delu razvoja revizije svrsishodno, zatim primene metodologije kao i međunarodnih standarda. Mnogi nalazi DRI nisu dali prave efekte, posebno ne iz kontrola namenskog korišćenja budžetskih sredstava. Stiče se utisak da kriterijumi nisu bili isti za sve, jer je za identične nepravilnosti nege pisana prekršajna, a nekima krivična prijava", kaže za Danas univerzitetski profesor računovodstva Ljubiša Stanojević i dodaje da je poseban problem to što je veliki broj prijava odbačen.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.