Poverenica: Bolnica u Šapcu nije htela da zaposli kandidata zato što je Rom

Poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković utvrdila je da je Opšta bolnica "Dr Laza K. Lazarević" u Šapcu u postupku zapošljavanja diskriminisala jednog kandidata zato što je Rom.
Poverenica: Bolnica u Šapcu nije htela da zaposli kandidata zato što je Rom
Foto: Medija centar Beograd
U saopštenju poverenica je navela da je u postupku sprovedenom po pritužbi protiv bolnice zbog diskriminacije na osnovu pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini, dala mišljenje da su prekršene odredbe Zakona o zabrani diskriminacije. Podnosilac pritužbe je naveo da se veliki broj puta prijavljivao na konkurse bolnice, prilagao dokumentaciju i ispunjavao uslove, ali da nije primljen u radni odnos zbog pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini.
 
Poverenica je dodala da bolnica u toku postupka nije ponudila činjenice i dokaze kojima bi dokazala da je razmatrala prijavu podnosioca pritužbe, kao i dodatnu dokumentaciju priloženu u skladu sa javnim oglasima za prijem u radni odnos i da on nije primljen zbog objektivnih razloga koji nisu u vezi sa njegovom nacionalnom pripadnošću.
 
"Imajući u vidu navedene činjenice i izvedene dokaze, kao i statističke podatke o položaju pripadnika romske nacionalne manjine na tržištu rada, stereotipe i predrasude o radnim navikama Roma, i činjenici da prema ovoj društvenoj grupi i dalje postoji izražena socijalna distanca", poverenica je donela mišljenje da je Bolnica u postupku zapošljavanja diskriminisala kandidata na osnovu njegovog ličnog svojstva pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini.
 
Poverenica je uz mišljenje dala preporuku Opštoj bolnici da preduzme mere u okviru svoje nadležnosti kako bi otklonila posledice diskriminatornog postupanja, kao i da u okviru svojih redovnih poslova i aktivnosti ne krši zakonske propise o zabrani diskriminacije.
 
"S obzirom da ni posle opomene Opšta bolnica 'Dr Laza K. Lazarević' Šabac nije postupila po preporuci, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, o tome obaveštava javnost", navodi se u saopštenju.
  • Мунгос

    23.02.2018 20:12
    Хвала госпођи повереници што је обавестила јавност о овом немилом случају.
    Оваква етничка дистанца се може јавити само у Смрдистану, код нас Војвођанера то не може да се деси иако је број Рома у Војводини по задњем попису повећан за 40%.
  • Nik

    23.02.2018 19:47
    Nije baš ubedljivo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija