Nastavljeno suđenje Miškoviću, sledeće 5. marta

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je ponovljeno suđenje vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku i ostalim optuženim za utaju poreza, kao i optuženima u slučaju oštećenja Fabrike maziva iz Kruševca.
Svi optuženi su izneli svoje odbrane, a na suđenju predviđeno je da se ispitaju tri predstavnika pravnih lica i da se nastavi sa izvođenjem dokaza koje je predložilo Tužilaštvo za organizovani kriminal.
 
Nastavak suđenja je zakazan za 5. i 6. mart, saopšteno je iz suda.
 
Miroslavu Miškoviću se suđenje ponavlja zbog optužbi za pomaganje Marku Miškoviću da utaji porez od oko 320,3 miliona dinara, a iz istog razloga suđenje se ponavlja i prema Živojinu Petroviću i Jadranki Bardić. U ovom procesu ponovo se sudi i vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću takođe zbog utaje poreza, kao i optužbi da je sa saradnicima oštetio kruševački FAM (fabrika maziva).
 
Đurašković je prvooptuženi u ovom procesu a posle slede njegovi saradnici, dok su Miškovići navedeni u optužnici nakon njih.
 
Suđenje im se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je u septembru 2017. godine ukinio prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Đurašković bili osuđeni za poresku utaju i naložio da im se suđenje ponovi za to delo, a Đuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe sa kruševačkom Fabrikom maziva (FAM).
 
Miškovići i Đurašković kao i još četiri okrivljena su zbog nedostatka dokaza odlukom Apelacionog suda pravosnažno su oslobođeni optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012.
 
Miroslavu Miškoviću će se sada ponovo suditi za krivično delo utaja poreza izvršena pomaganjem, odnosno jer je prema navodima optužnice, pomogao sinu Marku u utaji poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća.
 
Marko Mišković i Milo Đurašković se terete za utaju poreza po odbitku za koje je zaprećena kazna od 1 do 10 godina zatvora, a ista kazna je zaprećena i za pomagače. Đurašković se tereti i za zloupotrebu položaja odgovornog lica zbog oštećenja FAM-a, a za isto delo su optuženi su i njegovi saradnici Dejan Jeftić, Risto Ristić, Boro Jelić, Branislav Jovanović, Ljiljana Kostić i Srđan Filipović.
 
Protiv Miškovića, Đuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.
 
Tada su bili uhapšeni i posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jemstva u evrima, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.
 
Odlukom Apelacionog suda, "pala je" optužnica tužilaštva za organizovani kriminal koja ih je teretila da su finansijskim transakcijama izvlačili novac iz putarskih preduzeća i tako doveli do njihove propasti, odnosno da su ih u periodu od 2005. do 2010. godine oštetili za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.
 
Slučaj u vezi sa Fabrikom maziva iz Kruševca pokrenut je 2010. godine.
 
U tom slučaju, sumnja se da su optuženi oštetili preduzeće iz Kruševca za iznos od oko 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra) i Đuraškoviću pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.498.289.138,43 dinara (oko 15 miliona evra).
 
S obzirom da je većina optuženih za putarska preduzeća bila i na optužnici za FAM, postupci su bili spojeni i u februaru 2015. godine je krenulo objedinjeno suđenje.
 
Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine bilo razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih pa su im bile izrečene odvojene presude.
 
Odlukom Specijalnog suda, postupak je ponovo spojen krajem septembra ove godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.