Većina srpskih radnika u Slovačkoj radi "na crno"

Od oglasa za posao na Fejsbuku do zatvora – tako se put u Slovačku u oktobru prošle godine završio za 23 srpska državljanina.
Većina srpskih radnika u Slovačkoj radi "na crno"
Foto: Pixabay
Razlog za njihovo privođenje bili su lažni ugovori o radu. Slovačka policija i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštili su da su radili za južnokorejsku kompaniju "Šin heung presižen Slovakija" koja dostavlja rezervne delove Samsungu, Soniju i Tošibi, a bili su angažovani preko slovačke posredničke agencije "Maks", koja u Srbiji, prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – nije registrovana.
 
Da se ovakve neprijatnosti ne bi ponavljale i da bi pre svega informisala sve one koji bi da rade u Slovačkoj ambasada te zemlje je sačinila uputstvo za srpske državljane.
 
Suština je da svi moraju da zatraže odobrenje za privremeni boravak radi zapošljavanja. Za visokoobrazovane to je tzv. "plava karta". Za sezonske poslove potrebno je odobrenje za sezonsko zapošljavanje, ako traje kraće od 90 dana. Ukoliko, pak, srpski poslodavac upućuje radnike u Slovačku potrebno je odobrenje za rad. Ako njihov boravak traje duže od tri mesece treba im i odobrenje za privremeni boravak. Pošto su Srbija i Slovačka potpisnice sporazuma o socijalnoj sigurnosti ukoliko radnike u Slovačku uputi poslodavac iz Srbije na njih se primenjuju srpski propisi najduže 24 meseca.
 
U slučaju da se srpski državljani zapošljavaju preko agencija, oni moraju da rade u istim uslovima u kojima rade ostali zaposleni u firmi slovačkog poslodavca. To se odnosi na radno vreme, dnevni i godišnji odmor, ali i zaradu. Obaveze poslodavca za smeštaj, prevoz i ishranu uređuju propisi Republike Srbije.
 
Svaki zaposleni ima pravo na ugovor o radu, koji garantuje minimalnu cenu radnog sata od 2,75 evra ili 480 evra mesečno i socijalnu sigurnost uključujući zdravstveno osiguranje.
 
Slovačka država podseća da za rad bez ugovora, i ako poslodavac ne plaća obavezno osiguranje, može biti kažnjen poslodavac, ali i sam radnik novčanom kaznom od 331 evro.
 
Slovačka je godinama jedna od "hit destinacija" za sezonski rad gde su srpski državljani među brojnijim stranim radnicima. Prema zvaničnim izveštajima, koje agencije za posredovanje dostavljaju Ministarstvu rada, u Slovačkoj je preko njih zaposleno oko 2.000 srpskih građana. Ali, budući da većina njih pronalazi posao samoinicijativno, nadležni organi nemaju precizne podatke o njihovom broju, kažu za Politiku u ovom ministarstvu.
 
Međutim slovački Centar za rad, socijalna pitanja i porodicu objavio je, u novembru prošle godine, da je u tamošnjim preduzećima u tom trenutku radilo više od 8.500 naših državljana. To ukazuje da većina naših ljudi tamo zapravo radi polulegalno ili nelegalno.
 
Sezonski rad u inostranstvu za mnoge je jedino rešenje zbog loše ponude poslova u Srbiji, ali nevolja je što naši građani odlaze na rad u inostranstvo preko agencija koje u Srbiji nisu registrovane. U tom slučaju radnici nemaju nikakvu pravnu zaštitu, zbog čega često rade bez odgovarajućih dokumenata – i za rad i za boravak u stranoj zemlji.
 
U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja naglašavaju da su Nacionalna služba za zapošljavanje i agencije dužne da obezbede zaštitu radnika, koja podrazumeva dozvolu za rad i boravak u inostranstvu, troškove prevoza, informisanje radnika o uslovima života i rada u inostranstvu, kao i o pravima po osnovu rada, zaključivanje ugovora o radu pre odlaska u inostranstvo i druga ugovorena prava.
 
"Mi kontrolišemo samo rad registrovanih agencija za zapošljavanje, kojih ima 106, te u tom smislu nemamo evidenciju o neregistrovanim privrednim subjektima. Ukoliko se firma oglašava, odnosno posreduje u zemlji i inostranstvu, a ne poseduje dozvolu ovog ministarstva, tržišna inspekcija može da donese rešenje o zabrani obavljanja posla i pokrene prekršajne postupke", kažu u ovom ministarstvu.
  • Gladius et anus

    26.02.2018 07:45
    Maximus
    Лик из кварта отишао да ради у Словачку. Снимио је ситуацију и одрадио следеће: нашао је посрнулу младу која је разведена а живи на периферији. Стицајем околности ташта је добро држећа половњача која воли све што воле млади. Таст се не пита превише, него је презадовољан што зет често из Србистана доноси ракију. Све у свему, лик је презадовољан првенствено јер на својој страни има женску страну породице. А плата? Разлику надомести ташта што у кешу, што у натури...
  • Smrdovic Smrdoje

    25.02.2018 20:01
    Mene cudi da rade.
  • HK

    25.02.2018 19:39
    Pa zar to nije bilo očigledno i pre s obzirom da su išli na po 3 meseca koliko je maksimalan dozvoljen turistički boravak u EU tokom kog naravno nije dozvoljen rad? Da su išli legalno zašto bi bilo samo na i do 3 meseca?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija