Povećan iznos PDV-a koji se vraća za bebi opremu

Poreska uprava Srbije saopštila je da je povećan iznos PDV-a koji se refundira za kupovinu hrane i opreme za bebe, kao i limiti koji se odnose na neto prihod i ukupnu imovinu roditelja, odnosno staratelja.
Povećan iznos PDV-a koji se vraća za bebi opremu
Foto: Pixabay
U skladu sa izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost, propisano je da se pravo na refundaciju PDV-a može ostvariti do iznosa od 77.279 dinara za bebu starosti do dve godine i to u prvoj godini starosti do 44.159 dinara, a u drugoj do 33.119 dinara, navodi se u saopštenju. 
 
Propisano je da pravo na refundaciju PDV-a za hranu i opremu za bebe može da ostvari roditelj, odnosno staratelj, ukoliko je njegov ukupan neto prihod u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtev za refundaciju manji od 1.059.83 dinara, a ukupna imovina na koju plaća porez manja od 25.833.585 dinara.
 
Podsetimo, pravo na povrat PDV-a na opremu i hranu za bebe moći će da se ostvari do 1. jula ove godine, do kada je odložena primena novog Zakona o finansijskoj podršci porodica s decom. 
 
Ubuduće će, umesto povrata PDV-a za roditelje slabijeg imovinskog stanja, svi roditelji novorođenih beba imati pravo na poseban jednokratni dodatak. Ovaj takozvani paušal za nabavku opreme za dete biće im isplaćivan zajedno s roditeljskim dodatkom, na koji takođe imaju pravo roditelji sve novorođene dece. Tačan iznos ovog paušala propisaće Vlada Srbije, na predlog ministra nadležnog za socijalna pitanja.
  • Milomir

    28.02.2018 08:20
    Povecanje
    Znači prodavci će još više napumpati cene.
  • Vlada

    27.02.2018 21:57
    ---
    Zločinačka vlast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija